Големите технологични гиганти обещават милиарди за киберсигурност след среща в Белия дом

Големите технологични гиганти обещават милиарди за киберсигурност след среща в Белия дом

Големите технологични гиганти обещават милиарди за киберсигурност след среща в Белия дом

Лидери в сектори, вариращи от технологии до застраховане, са готови да дадат милиарди долари за повишаване на усилията, свързани с киберсигурността, след среща на представители на бизнеса с американския президент Джо Байдън в Белия дом, проведена вчера, предаде CNBC.

Събитието идва след няколко тежки кибератаки в Щатите, включително върху Държавния департамент, Агенцията на САЩ за международно развитие, както и фирмите Colonial Pipeline, Electronic Arts и JBS.

Ангажиментите на фирмите включват работа по нови индустриални стандарти, снабдяване на компании с по-силни инструменти за сигурност и осигуряване на квалификация на работниците, за да се запълнят приблизително 500 хил. незаети работни места в сферата на киберсигурността в САЩ.

[[{"fid":"379256","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":4798,"width":7197,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Шефовете на Apple, IBM и Alphabet по време на срещата. /Getty Images

Кой на какво е готов?

От Белия дом съобщиха, че Apple ще създаде програма, посветена на подобряването на сигурността във веригите за доставки, което ще включва работа с доставчици за приемане на многофакторно удостоверяване и обучение за сигурност.

Google ще инвестира над 10 млрд. долара за укрепване на киберсигурността и обеща да обучи 100 хил. американци в технически области като ИТ поддръжка и анализ на данни чрез своя кариерна програма. Средствата на фирмата ще бъдат използвани за укрепване на веригата за доставка на софтуер и сигурността с отворен код.

[[{"fid":"379257","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2430,"width":3645,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Сундар Пичай от Alphabet, компанията майка на Google. /Getty Images

Microsoft обеща да даде 20 млрд. долара в рамките на 5 години, за да достави по-модерни инструменти за сигурност. Това стана ясно от пост на главния изпълнителен директор Сатя Надела след срещата. Компанията ще инвестира 150 млн. долара, за да подпомогне правителствените агенции да подобрят своите системи за сигурност и да разширят партньорствата за обучение по киберсигурност. От 2015 г. насам Microsoft харчи по 1 млрд. долара годишно за киберсигурност.

IBM ще обучи над 150 хил. души на умения в областта за период от 3 години, като същевременно си партнира с учебни заведения с тъмнокожи, за да помогне за внасянето на по-голямо расово разнообразие в работната сила. Компанията обяви и ново решение за съхранение на данни за критични инфраструктурни компании и работи за създаване на безопасни методи за криптиране за квантови изчисления.

Amazon Web Services, подразделението за облачно пространство на Amazon, планира да даде на своите притежатели на акаунти безплатни многофакторни устройства за удостоверяване, за да защитят по-добре данните си. Освен това планира да предложи „Обучение за осведоменост за сигурността“ на организации и отделни лица.

Говорител на компанията за финансови услуги TIAA посочи няколко текущи инициативи, предприети за обучение на повече хора по киберсигурност. Те включват партньорство с университета в Ню Йорк, което позволява на сътрудниците да следват магистратура по киберсигурност.

На излизане от Белия дом изпълнителният директор на JPMorgan Chase, Джейми Деймън, определи срещата като „много продуктивна, съвместна дискусия“.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила