Българските инвестиции в чужбина са повече от чуждите в България

Българските инвестиции в чужбина са повече от чуждите в България

Българските инвестиции в чужбина са повече от чуждите в България

Дотолкова свикнахме да сме място, в което бизнесът пристига с куфарчета и ноу-хау от чужбина, че когато стане дума за преки инвестиции, често пропускаме да уточним дали са „чуждестранни“ – това сякаш се подразбира, пише Димитър Събев в новия брой на „Мениджър“.

Но напоследък нещата се променят. За първите осем месеца на 2018 г. по данни на Българската народна банка нетният обем на преките чуждестранни инвестиции у нас е 230 млн. евро. Българските инвестиции в чужбина за същия период са на стойност 287 млн. евро.

Това е неочаквано явление за финансово-икономическия ни модел.

Може би то е само временно и скоро ще се възцари досегашната закономерност: инвестициите отвън да надвишават в пъти българските зад граница.

Но е възможно и нещо друго – да се намираме в началото на нова фаза и тепърва да видим как българските предприемачи масово търсят възможности извън страната.

Целият текст на Димитър Събев в новия брой. В него още може да прочетете „Партито може и да не продължи“, анализ на Николай Василев дали идва нова икономическа криза. Кои са първите 30 компании по растеж в ИТ индустрията. Подробен репортаж от заключителната церемония на конкурса „Мениджър нагодината“ и много снимки.  Можете да си го закупите от ТУК

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ