Великобритания глоби пет разплащателни компании за картел

Великобритания глоби пет разплащателни компании за картел

Британският регулатор на платежните системи глоби пет разплащателни компании, включително Mastercard, с общата сума от 33 млн. паунда за картелно поведение на пазара за предплатени карти в страната, предаде Ройтерс.

Именно Mastercard понася по-голямата част от глобата, а именно 31,56 млрд. паунда. Другите четири глобени компании са Аllpay, Advanced Payment Solution, Prepaid Financial Services и Sulion.

Според регулатора компаниите са нарушили закона за конкуренцията, договаряйки се да не се конкурират помежду си и да не отнемат един от друг клиенти, използващи предплатени карти, с помощта на които местните власти предоставят социални помощи на уязвими хора.

Наличието на картел в тази ситуация означава, че получателите на картите, сред които бездомни, жертви на домашно насилие или търсещи убежище, може да не са успели да се сдобият с по-евтини или по-качествени продукти, посочват от органа.

През март миналата година регулаторът обяви, че планира да глоби петте фирми на база предварителни разкрития. Днес разследването по казуса е приключило, като всички компании, сключили картелното споразумение, са признали, че са нарушили закона.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ