Часовникът на дълга в Германия върви назад за първи път от 20 години

Часовникът на дълга в Германия върви назад за първи път от 20 години

Часовникът на дълга в Германия върви назад за първи път от 20 години

Инсталираният в центъра на Берлин „часовник на националния дълг” върви назад, за първи път от 22 години, с темп от 78 евро в секунда, съобщава Франс прес.

Германският държавен дълг, който възлиза на около 2 трилиона евро или 23 827 евро на човек, намалява непрекъснато от 2013 г..

Този спад обаче ще бъде взет предвид във федералните и провинциални бюджети на страната едва тази година, обяснява германската федерация на данъкоплатците (BdST), която е инсталирала цифровия брояч на витрината си през 1995 година.

Федерацията, специализирана в установяването на по-скоро ненужни разходи, реши от 1 януари да регулира алгоритъма, позволяващ да се настройва „часовникът на дълга” на Германия (Schuldenuhr), за да се отпразнува така очакваното събитие.

„Доскоро федералното правителство и провинциите носеха отговорността за тази политика на задлъжняване и за щастие тази вредна за бъдещите поколения политика приключи”, изтъкна със задоволство председателят на федерацията Райнер Хойцнагел в комюнике.

От 2014 година германската канцлерка Ангела Меркел и бившият й министър на финансите Волфганг Шойбле поставиха в центъра на своята политика бюджетното равновесие с нулев дефицит.

Нещо повече - страната вече отчита излишъци.

Ако следващото правителство продължи в същата посока, сегашният министър на финансите Петер Алтмайер очаква Германия да отчете бюджетен излишък от 30 милиарда евро за идните четири години.

Но какво да се прави с него и как да се превърне в приоритет общественото финансиране? Това е една от темите, които ще бъдат обсъдени в неделя от консерваторите на Ангела Меркел и евентуалните й бъдещи съюзници, социалдемократите, които преговарят за съставяне на коалиционно правителство.

С дълг от 68,1 на сто от БВП, Германия е близо до критериите на Договора от Маастрихт за дълг от 60 на сто.

Франция (96,9 на сто от БВП), заедно с Испания, остават единствените страни от Еврозоната все още в процедура на прекомерен дефицит, която може да доведе до санкции и глоби - макар това досега никога да не се е случвало, отбелязва АФП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ