Франция наложи рекордна глоба на Apple

Франция наложи рекордна глоба на Apple

Франция наложи рекордна глоба на Apple

Американският технологичен гигант Apple бе глобен с на рекордните 1,1 млрд. евро (1,23 млрд. долара) заради антиконкурентни практики във Франция, предаде Си Ен Би Си.

Френският регулатор за защита на конкуренцията обяви, че Apple носят вина за сключването на картелни споразумения с мрежите на компанията за дистрибуция и продажба и че производителят на iPhone се злоупотребява с икономическата независимост на независимите търговци. 

Регулаторът наложи глоби и на две компании за търговия на едро на продукти на Apple заради договаряне на цените. Tech Data и Ingram Micro отнесоха глоби съответно от 63 млн. и 76 млн евро.

„Apple и двете компании за търговия на едро са се договорили да не влизат в конкуренция помежду си и да пречат на дистрибуторите да правят същото , като по този начин те на практика са стерилизирали пазар на едро за продукти на Apple”, уточниха от френския регулатор.

Това е втората глоба от френските власти за Apple в рамките на два месеца, като по-рано регулаторите в страната глобиха американската компания с 25 млн. евро за нейната практика да забавя работата на по-старите модели iPhone при актуализация на операционната система.

„Решението на Френския регулатор за защита на конкуренцията е разочароващо. То се отнася за практики от преди повече от десетилетие и слага край на 30 годишна правова практика, на която разчитат всички компании във Франция. Това решение ще предизвика хаос във всички индустрии. Ние категорично не сме съгласни с него и планираме да го обжалваме“, коментира говорител на Apple пред Си Ен Би Си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ