Китай отчете по-слаб от очакваното икономически растеж през второто тримесечие

Китай отчете по-слаб от очакваното икономически растеж през второто тримесечие

Китай отчете по-слаб от очакваното ръст на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие, предаде Си Ен Би Си. В същото време данните за продажбите на дребно и промишлеността надминаха прогнозите за месец юни.

Китайската икономика е нараснала със 7,9% през тримесечието от април до юни в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на Националното статистическо бюро (НСБ) на Китай. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 8,1%. Това представлява значително забавяне на растежа, след като през първото тримесечие бе реализиран рекордния ръст от 18,3% на годишна база. Важно е обаче да се отбележи, че силният резултат в периода януари-март е на фона на предизвикания от пандемията спад в Китай през първото тримесечие на 2020 г.

„Като цяло китайската икономика а на път към възстановяване, а целта за годишен растеж от 6% може да бъде постигната“, коментира Сияопин Жу от JPMorgan Asset Management.

В сравнение с първото тримесечие на 2021 г., брутният вътрешен продукт на Китай се е увеличил с 1,3% през периода април-юни, докато прогнозите бяха за растеж от 1,2%.

„Китайската икономика поддържа устойчиво възстановяване“, коментираха от статистическото бюро, като добави, че все още има притеснения за икономиката на фона на глобалното разпространение на новите варианти на коронавируса и „небалансираното“ възстановяване на местно ниво.

От НСБ заявиха още, че продажбите на дребно са нараснали с 12,1% на годишна база през юни, докато очакванията на анализаторите бяха за повишение от 11%. Като цяло възстановяването на продажбите на дребно изостават в сравнение с цялостната икономика, като те не отговориха на очакванията на анализаторите за първите два месеца от второто тримесечие..

В същото време китайското промишлено производство е нараснало с 8,3% през юни спрямо същия месец на предходната година. Прогнозата бе за ръст от 7,8%.

Делът на безработните сред градското население на Китай през юни тази година е бил 5%, докато нивото на безработица сред младите хора във възрастовата група 16 до 24 г. е нараснал до 15,4% - същото ниво като през юни 2020 г..

През първата половина на годината в градовете на азиатската страна са създадени 6,98 милиона нови работни места, което е 63,5% от целта за текущата година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ