Недостигът на чипове бави доставките на някои компютри и повишава цените

Недостигът на чипове бави доставките на някои компютри и повишава цените

Ако в продължение на месеци производителите на автомобили изживяваха драмата с липсата на полупроводници, сега производителите на компютри, мобилни телефони и друго оборудване за потребителска електроника бият алармата. Те нямат достатъчно чипове, за да отговорят на търсенето, а разходите им скачат нагоре поради поскъпването на някои компоненти. Последиците? Сроковете за доставка на оборудването се удължават по тревожен начин и клиентът в крайна сметка ще плати повече за устройствата, пише cincodias.elpais.com

Микако Китагава, директор на изследванията в Gartner, наскоро увери в доклад на консултантската компания, че глобалният недостиг на полупроводници и последващите ограничения в доставката на компоненти удължават времето за изчакване за някои модели бизнес преносими компютри до 120 дни. Според него това е довело до увеличаване на цените в сметката, които доставчиците са предали на крайните потребители. А повишаването на цените може да намали търсенето на компютри през следващите шест до 12 месеца. 

Ситуацията се влошава с течение на дните. "Днес индустрията изостава на две тримесечия от пазара. Това е много сложна ситуация, защото бях свикнал да доставям исканата стока за максимум 45 дни или два месеца, а сега в много случаи това е стигнало до четири или пет месеца. Това е много важно забавяне, което има много отрицателно въздействие върху компютърната индустрия", казва пред CincoDías висш мениджър от сектора. 

Алберто Руано, главен изпълнителен директор на Lenovo Испания, излага друг проблем, свързан с предишния: неговата компания и други не участват в някои обществени поръчки, тъй като администрациите наказват доставчиците, че не са извършили доставката в срок. "Много е тъжно, защото те отлично познават ситуацията, която преживяваме, не само произтичаща от липсата на полупроводници, но и от голямото търсене на компютри вследствие на пандемията, която насърчи работата на разстояние, образованието и забавленията през интернет", казва той. Руано е съгласен с други производители на оборудване, че настоящата ситуация го принуждава да планира поръчки за много по-дълъг период от време. 

Gartner показва, че през второто тримесечие Dell е преживял едноцифрен ръст на преносимите компютри, въпреки че е нараснал с 14,4% на общия пазар на персонални компютри, като отчете дългите срокове за доставка поради недостиг на компоненти. Други компании като Apple, Acer и Asus изпревариха пазара на лаптопи, тъй като потребителският сегмент беше по-малко засегнат от пазара на предприятията (където Dell е силен), тъй като доставчиците могат да бъдат по-гъвкави при проектирането на системите от моделите на потребление. 

HP също спадна с 11,3% в продажбите на компютри поради ограниченията в предлагането на бизнес преносими компютри - сегментът, който страда най-много от тази криза. Един пример за това е, че доставките на лаптопи в САЩ са намалели за първи път за четири тримесечия (9,5% на годишна база) по същата причина. 

Microsoft анонсира в своята презентация за приходите в края на юли, че продажбите на компютъра Surface са спаднали с 20% между април и юни поради проблеми с веригата на доставки, а приходите от лицензи за Windows са спаднали с 3%, защото доставките на персонални компютри са засегнати от липсата на процесори. 

И най-лошото е, че бъдещето не изглежда по-добро. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук предупреди в разговор с анализатори, че ограниченията върху доставката на компоненти ще повлияят на продажбите на iPhone и iPad през втората половина на годината, или дори след това. А през април Тим Кук съобщи, че глобалният недостиг на полупроводници забавя производството на MacBooks и iPad. 

Повишаването на цените може да ограничи търсенето на компютри през следващите 12 месеца, според Gartner. 

"Производителите на технологично оборудване страдат от голямо увеличение на разходите си от началото на годината поради увеличаването на цената на някои компоненти", казва Алберто Руано, главен изпълнителен директор на Lenovo Испания. 

Някои от компонентите, които са се повишили най-много през последните месеци, както посочват от сектора, са чипове памет, SSD дискове, LCD панели, интегрални схеми/полупроводници и графични карти.

Производителите на персонални и мобилни устройства също предупреждават за увеличаване на разходите им, произтичащи от глобалния логистичен сектор, който изпитва недостиг на капацитет в повечето видове транспорт. Някои мениджъри в сектора признават, че това увеличение на разходите вече се прехвърля на клиентите, въпреки че в други случаи производителите са го калкулирали предварително, тъй като вече са имали затворени споразумения и търгове. Но никой не се съмнява, че вече има увеличение на цената на оборудването и че това увеличение на цените за клиента ще продължи. 

ПРОБЛЕМ С ТРУДНО РЕШЕНИЕ

Бариери. Ръководителите на ИТ индустрията казват, че всичко ще се нормализира в момента, в който производството на чипове се увеличи, но това няма да стане за една нощ. Създаването на нови фабрики отнема време и много капитал, особено за чипове от ново поколение. Говори се за между 10 000 и 20 000 милиона долара и две до три години от началото на строителството му до въвеждането му в експлоатация. Всичко това означава, че бариерите за навлизане на нови компании в бизнеса са много високи и че на практика само TSMC, Samsung и Intel в момента произвеждат чипове от ново поколение - тези, които изискват устройства като компютри, мобилни телефони или конзоли.

Зависимост. Анализаторът на Bain & Company Питър Ханбъри наскоро каза пред FT, че компютърната индустрия е "силно зависима от тайванския производител на чипове TSMC, който контролира 90% от производството на микропроцесорите, които използват почти всички продукти за потребителска електроника.

Разходи. За да реши проблема, Intel наскоро обяви, че ще произвежда чипове за трети страни (Qualcomm и Amazon са първите му клиенти) и че ще отвори фабрики в Европа. TSMC също планира да прави повече в заводи извън Тайван и Китай, а правителствата на Южна Корея, Китай и САЩ също се включват в действието и са одобрили програми за финансиране на местни инициативи за изследване, проектиране и производство на чипове. ЕС също е готов да отдели средства за разширяване на производството им в Европа.

Boston Consulting Group вече предупреди: разходите за експлоатация на фабрика за чипове в САЩ са с 50% по-високи от тези в Азия и с 40% по-високи в Европа, а това в крайна сметка може да доведе до още по-голямо покачване на цените за клиентите. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ