Средната класа по света ще нарасне с 1 млрд. души до 2030 г.

Средната класа по света ще нарасне с 1 млрд. души до 2030 г.

Средната класа по света ще нарасне с 1 млрд. души до 2030 г.

Над 1 млрд. души, мнозинството от които от Азия, ще се присъединят към средната класа до 2030 г. Това гласи проучване, което прогнозира, че пандемията от коронавирус ще се окаже само временна пречка пред промените в демографските тенденции на световната икономика, пише Блумбърг.

Средната класа, в която влизат домакинствата, чиито членове разполагат с между 11 и 110 долара на ден, наброява 3,75 млрд. души по света, сочат данните от изследването на  Wоrld Dаtа Lаb.

Очаква се тази група да продължи да нараства през идните години, като само Индия и Китай ще допринесат за около три четвърти от очаквания ръст на средната класа с 1 млрд. души.

Останалите страни, в които ще бъде наблюдаван най-голям ръст на средната класа, също са в Азия. В това число влиза Индонезия, която се очаква да има четвъртата най-голяма средна класа до 2030 г., изпреварвайки Япония и Русия. Най-бързо ще бъде темпото на растеж в Бангладеш, който ще добави 50 млн. души към средната класа до 2030 г.

В момента на територията на Азия живее повече от половината от световната средна класа, макар че тя отговаря само за 41% от потребителските разходи на групата. Очаква се делът на азиатската част от средната класа от общите разходи да премине 50% до 2032 г.

Според прочуването на World Data Lab Kитaй, Индия и CAЩ щe запазят пъpвитe тpи пoзиции ĸaтo дъpжaви c нaй-гoлямo нaceлeниe, попадащо в тази група. Очаква се делът на хората от средната класа да намалее в страни като Япoния, Гepмaния, Итaлия и Πoлшa.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ