Рекордни чужди инвестиции и нови работни места в Европа през 2016 г.

Рекордни чужди инвестиции и нови работни места в Европа през 2016 г.

Преките чужди инвестиции в Европа отбелязват рекордни нива през 2016 г. Новосъздадените проекти от ПЧИ са 5 845 - с 15% повече спрямо 2015 г. Новите работни места от тези инвестиции са общо 259 673, според Проучването за атрактивността на Европа на консултантската компания EY(Ernst & Young).

България се нарежда на 15-та позиция по новосъздадени работни места в следствие на ПЧИ - 3 959 или с 10% повече спрямо 2015 г., когато новите работни места са били 3 598.

Великобритания, Германия и Франция са трите най-атрактивни за инвеститорите дестинации през 2016 г. Те привличат малко над половината ПЧИ – 51%, а всяка една от тях е привлякла съответно 1 144 (Великобритания), 1 063 (Германия) и 779 (Франция) проекта. Испания заема четвърта позиция с 308 проекта, а Полша е пета с 256 проекта. За първи път страна от Централна Европа е сред първите пет инвестиционни дестинации. Сред първите три страни, Франция постига най-висок растеж и 30% повече проекти спрямо 2015 г., следвана от Германия с 12% и Великобритания със 7%. Швеция, Италия и Чехия са страните с най-висок растеж на ПЧИ съответно със 76%, 62% и 57% спрямо предходната година. Само три страни регистрират негативен резултат и по-малко инвестиции спрямо 2015 г. Това са Холандия с -5%, Белгия с -5% и Швейцария с -2%.

Въпреки силната година за Европа, един регион с над 500 милиона потребители и 30 милиона компании – геополитическите и макроикономически предизвикателства повлияват плановете на инвеститорите в краткосрочен план. От всички 505 интервюирани през март тази година едва 28% планират разширяване на операциите си в Европа през следващата година. От друга страна, увереността на инвеститорите за бъдещето на Европа в дългосрочен план се засилва – 56% от глобалните инвеститори са убедени, че Европа ще се завърне към стабилен растеж до пет години. За сравнение, през 2015 едва 45% от инвеститорите вярваха, че Европа ще се върне към стабилен растеж.

„Основните колебания на инвеститори и политици през 2016 година бяха свързани с геополитическата нестабилност по света.", коментира Анди Болдуин, управляващ съдружник на EY за Европа, Средния Изток, Индия и Африка. Въпреки това, инвеститорите продължиха да инвестират в най-големия единен пазар и за първи път от финансовата криза през 2008 г., видяхме брутният вътрешен продукт (БВП) на Европа да изпреварва американския, посочва той. "И ако бавният растеж на много развиващи се пазари през 2016 г. допринесе за атрактивността на Европа, нашето проучване показва, че работната сила на Европа е ключово предимство за глобалните инвеститори. Навлизането на роботиката и изкуствения интелект също допринася за развитието на традиционно силните европейски сектори като производство и бизнес услуги.“, обобщава Болдуин.

„Наблюдаваме трайни тенденции на растеж, нови инвестиции и създаване на нови работни места в цяла Европа и в България.", казва и Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово. " В резултат на променената пазарна конюнктура, тази година виждаме преместване на фокуса на компаниите – от оптимизация с цел подобряване на ефикасността на процесите към оптимизация с цел опосредстване на растежа на бизнеса.“, допълва Гърнев.

Повече работни места в Европа

Полша заема втора позиция по новосъздадени работни места от ПЧИ в страната – общо 22 974. Великобритания заема първа позиция в класацията с 43 165 работни места, а във всяка от следващите пет страни - Германия, Румъния, Франция, Сърбия и Русия, се създават над 15 000 работни места вследствие на ПЧИ.

Американските бизнеси - най-големият инвеститор в Европа

22% от всички инвестиции в Европа идват от САЩ. Общо 1 310 са проектите от американски ПЧИ през 2016 г, което е с 10% повече спрямо предходната година.

Мнозинството от ПЧИ в Европа идва от вътрешни европейски инвестиции – общо 3 272 проекта или 56% от всички ПЧИ и 138 431 новосъздадени работни места. Германия е най-големият инвеститор в Европа с 651 проекта през миналата година.

Проучването също така разкрива, че компании от Китай са били по-активни в Европа през 2016 година. Китайските инвеститори регистрират 297 проекта и 7 919 работни места от ПЧИ (с 25% повече спрямо 2015 г.). Две трети от китайските инвестиции са в сектора на услугите – най често маркетинг и продажби, следвани от сектор производство и научно-развойния сектор, съответно с 52 и 22 проекта.

Привлекателността на градовете се запазва

Централен Лондон застава начело на градските зони. Според броя на проектите от преки чуждестранни инвестиции през 2016 - 40% от ПЧИ във Великобритания са именно в Лондон. Това означава, че Лондон със своите 458 проекта изпреварва по инвестиции дори държави като Испания и Полша. Париж е втори по атрактивност след Лондон с 270 ПЧИ. Тазгодишното проучване отбелязва повишена активност в областите на Дюселдорф и Мюнхен, които задържат третата и четвъртата позиции, докато испанската Каталуня в лицето на Барселона се покачва с една позиция до петото място с 5% растеж на годишна база.

Най-атрактивните сектори на икономиката

В синхрон с дигиталната трансформация на икономиките в Европа, една трета от ПЧИ през изминалата година са в сектора на софтуерните и бизнес услуги.

Софтуерните услуги привличат най-много преки чужди инвестиции в Европа през 2016 г. - общо 780 проекта или с 12% повече спрямо 2015 г. Бизнес услугите са втори по атрактивност и генерират с 47% повече проекти през 2016 г. Всичко това е в резултат на засилената инвеститорска активност във Великобритания, Германия, Франция и Испания. Ирландия и Холандия също бележат изключителен растеж на бизнес услугите съответно с 343% и 133% през 2016 г.

Секторът на производството, който през 2015 г. привлича 29% от ПЧИ (1455 проекта) и създава 53% от работните места, през 2016 г. е третият най-активен сектор с 6% растеж и общо 1 538 проекта. Според Проучването за атрактивността на Европа, регионът на Централна и Източна Европа все повече се позиционира като „предприятието“ на Европа. През 2016 г. Централна и Източна Европа привлича общо 755 проекта, растеж от 15% от общия дял на инвестициите и 49% от всички ПЧИ в производствени проекти в Европа.

Поглед напред: бъдещето на Европа зависи от таланта и иновациите

Запитвайки инвеститорите за възможното влияние на Брекзит върху дейностите им в Европа, 80% от тях отговарят, че нямат планове да местят дейността си, но изразяват притеснения относно възможните данъчни, административни и регулаторни последствия от Брекзит. Въпреки геополитическата несигурност, 65% от интервюираните инвеститори са уверени в бъдещето на Европейския съюз. Данните от проучването показват, че свободното движение на стоки, услуги, капитал и работна ръка сред 28-те членки на Европейския съюз все още осигурява значително атрактивна среда, в която бизнесът процъфтява, адаптира се и продължава да инвестира, създавайки нови работни места и икономически растеж.

Балдуин заключава: „Бизнесът и политиците трябва да се възползват от силната позиция на Европа и да продължават да развиват бизнес средата. За да осигурим дигиталното бъдеще на Европа, всички трябва да работим в подкрепа на единния дигитален пазар и инвестицията в образование, иновации, технологии и наука.“

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ