Трудовият пазар във Великобритания стабилен въпреки мъглата около Брекзит

Трудовият пазар във Великобритания стабилен въпреки мъглата около Брекзит

Трудовият пазар във Великобритания стабилен въпреки мъглата около Брекзит

Нивото на безработицата във Великобритания в края на годината е достигнало исторически минимум от 4 процента, а заплатите са се увеличили значително, предаде Франс прес. Това потвърждава доброто състояние на трудовия пазар в страната въпреки сътресенията около Брекзит

Нивото, което е отчетено за трите месеца, приключили в края на декември, съответства на очакванията на икономистите, анкетираните от Блумбърг, и никога не било толкова ниско от началото на 1975 година.

То е сравнимо с равнището от края на ноември, според оповестените днес данни от Британската статистическа служба.

"Въпреки забавянето на растежа трудовият пазар във Великобритания продължава да е проспериращ", подчертава британската статистика. Тя се позовава на рекордно високото ниво на заетост и значително спадналия дял на неактивното население най-вече при хората над 65 години и жените. Несигурните трудови договори, наречени "нулев час", които не гарантират никакъв минимум от работни часове, също са намалели на годишна основа, според Британската статистическа служба.

Нивото на заетостта достигна 75,8%, което е исторически максимум откакто се води статистика от 1971 година. Освен това в страната са регистрирани 167 000 нови работни места спрямо края на септември, което е доста над прогнозираното.

Към това се добавя и значително увеличение на заплатите от 3,4% на годишна основа, което е по-бърз темп в сравнение с инфлацията, забавила се до 1,8% през януари.

Резултатът от това е, че покупателната способност на домакинствата се е повишила значително в края на 2018 година: реалният им доход се е увеличил с 1,3% на годишна основа (включително и бонусите) в края на декември.

Доброто здраве на трудовия пазар противоречи на общата ситуация, която е най-малкото мрачна заради Брекзит: икономическият растеж се е забавил до 1,4% през 2018 година и прогнозите за 2019 година не са много окуражителни, като се има предвид неяснотата около условията за излизането на Великобритания от ЕС, предвидено за края на март.

Bank of England понижи значително прогнозата си за растежа за тази година до 1,2% и това е най-слабият резултат от края на финансовата криза преди 10 години.

Британската статистическа служба отбелязва и трудностите, които срещат компаниите при наемането на персонал в секторите на търговията и здравеопазването.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ