Алибегов: Не е хубаво да се работи на 50% капацитет, но е добър старт

Алибегов: Не е хубаво да се работи на 50% капацитет, но е добър старт

Алибегов: Не е хубаво да се работи на 50% капацитет, но е добър старт

Чувстваме се като на първия учебен ден, много сме развълнувани. Това заяви пред bTV председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов по повод днешното  отваряне на ресторанти и кафенета.

Според заповедта на здравния министър заведенията ще могат да работят при 50% капацитет, до 6 човека на маса и с ограничено работно време до 23:00 часа.

„Това е ново начало. Взели сме всички мерки. Нашите заведения и преди си бяха безопасни, като сега сме направили всичко, което е по заповедта на министъра и се надяваме хората да са доволни“, коментира той.

По думите му не е достатъчно да се работи на 50%, тъй като бизнесът не е конструиран за този капацитет. „Като за начало всичко е по-добре, отколкото да стоим затворени. Предполагам тези ограничения ще останат по-дълго, отколкото вечерния час, който в момента е до 23:00 ч. Надявам се той да падне, когато се стигне до отварянето на нощните клубове от 1 април. Надяваме се с времето това ограничение да се вдига на 60%, 70% и тн. Лютото може да се работи на по-голям капацитет Не е хубаво да се работи на 50%, но е добър старт. Това е първа крачка в посока спасение на нашия бизнес.“, каза той.

„За тази една година ресторантите сме работили 6 месеца, а нощните клубове – 3. За толкова малко месеци работа, каквато и помощ да има бизнесът не е конструиран да стои така.", заяви Алибегов.

Той заяви, че вечерният час до 23:00 часа не би трябвало да е проблем на този етап, тъй като се очаква да има период на адаптация на клиантелата от месец или месец и половина.

По думите му не може да се изчисли обща сума за загуби, тъй като всички заведения си имат отделни приходи и разходи.

„Загубата на служители е по-тежка от финансовата, тъй като много хора се ориентираха в други сектори. Нека да изчакаме и нощните заведения да отворят април и тогава в края на месеца може да се направи рекапитулация и да се знае колко заведения в нашия бранш са фалирали и колко работна ръка няма да достигне“, каза Алибегов.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ