Евгения Банева излиза от ареста за спешна операция

Manager News

Специализираната прокуратура замени с подписка продължаващият осми месец арест на Евгения Банева. Причината е представена  съдебно-медицинска експертиза, изготвена в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пирогов“, според която здравословното състояние на Банева не е съвместимо с условията в следствения арест и се налага да се подложи на спешна операция, става ясно от съобщение на прокуратурата. Преди месец лекари установиха, че Банева има голям възел на щитовидната жлеза и се нуждае от операция. Експертите излязоха със заключение, че трябва да се направи биопсия на находката и ако се окаже злокачествена, да се оперира веднага, ако не, отлагането не бива да е повече от месец, тъй като има опасност да се превърне в злокачествена.

Банева бе екстрадирана заедно със съпруга си Николай Банев на 6 декември миналата година от Ница, където бяха задържани по издадена от българските власти европейска заповед за арест. Двамата са обвинена в данъчни престъпления, пране на пари, държане на боеприпаси и присвоявания. От ареста Банева се кандидатира и за евродепутат в изборите тази година.

Към издадената от "Пирогов" експертиза е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че обвиняемата не може да получи адекватни медицински грижи в болничното заведение.

"След като се запознаха с експертното заключение, и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаяващите прокурори незабавно измениха определената тежка мярка за неотклонение на Банева с по-лека – „подписка“. С това се предоставя възможност за безпрепятствено адекватно лечение на обвиняемата.", съобщават от специализираната прокуратура.

Наложена е забрана Евгения Банева да напуска страната. На органите на МВР е възложено да следят изпълнението на мярката за неотклонение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги