Готвят законови промени за спорните ин хаус процедури

Готвят законови промени за спорните ин хаус процедури

Работи се по промени в Закона за обществените поръчки, за да бъде спряна практиката държавни дружества да се използват като посредник за превъзлагане на дейности за милиони без изпълнение на конкурентни условия и без публичност. Това съобщи министърът на правосъдието Янаки Стоилов на съвместен брифинг с представители на няколко министерства.

Целта на подготвяните промени е да се регулират т.нар. ин хаус процедури с въвеждане на по-ясни разпоредби.

Предлага се ин хаус поръчки да се използват, само когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, с които да изпълни най-малко 80 на сто от дейностите, предмет на договора, обясни служебният правосъден министър Янаки Стоилов.  „Нашето предложение е ин хаус да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80 на сто от дейностите, предмет на договора. И само по изключение, за някои специализирани дейности, да могат се привличат външни изпълнители“.

Предложението, зад което застават и министерствата на икономиката, на финансите и на отбраната, ще бъде подложено на обществено обсъждане и внесено в 47-мото Народно събрание след конституирането му, каза още Стоилов. "Това е според мен една добра разделителна линия и между партиите – да покажат какво е тяхното отношение и кои от тях ще се ангажират с преодоляване на тези лоши практики и подобряване на нормативната уредба, която да постигне много по-ефективно и прозрачно използване на публичните средства". 
 
Регламентът към момента позволява възлагане на поръчки по "бърза писта", без обществени конкурси, което поражда възможности за злоупотреби, но на практика разрешени от закона. Масовото прилагане на този модел започва след 2016 г., когато обхватът за възлагане през ин хаус поръчки се разширява до пълния обхват на Закона за обществените полръчки. Преди това бяха органичени само до комунални дейности. Тази процедура в момента позволява т.нар. вътрешни възлагания, при които възложителят не провежда конкурентен избор на изпълнител, а възлага обществена поръчка на дружество, което той самият контролира и то е под негово ръководство. В средата на тази година първото служебно правителство обяви в резултат на извършени проверки, че именно през ин хаус поръчки са били раздадени 8.6 млрд. лв. държавен ресурс.
 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ