Експерт: Расте производството на фалшиво сирене, пласира се в детските гради и училищата

Експерт: Расте производството на фалшиво сирене, пласира се в детските гради и училищата

Експерт: Расте производството на фалшиво сирене, пласира се в детските гради и училищата

За първите 5 месеца на тази година мандрите са произвели с 300 т повече продукти с добавени растителни мазнини, сочат официални данни от Министерството на земеделието и храните. В същото време производството на продукти с истинско краве мляко се свива.

"Очевидно за Министерството на земеделието здравето на хората не е приоритет. Миналогодишните промени в законодателството се оказаха абсолютно неуспешни, тъй като имитиращите продукти се увеличиха. Най-лошото е, че голяма част от тях биват пласирани в детските градини, в училищата, навсякъде по ресторантите и хотелите", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR микробиологът д-р Сергей Иванов.

През 2018 г. българите са изяли 11,5 хил. тона сирене с растителни мазнини, сочат още данните. В същото време обаче предприятията са свили производството на истинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са били произведени 28 454 т продукт от краве мляко. За същия период на 2018 г. количествата са били близо 29 700 т. Което означава, че истинското сирене намалява с 1200 т за година.

"Единственото работещо решение за България е пълна забрана на хидрогенираните мазнини. Министерството на земеделието обаче пренебрегна мнението на експертите и производителите на истински млечни продукти", допълни още д-р Иванов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ