Над 850 души се включиха в най-големия хакатон в България с проекти срещу коронавируса

Над 850 души се включиха в най-големия хакатон в България с проекти срещу коронавируса

Над 850 души се включиха в най-големия хакатон в България с проекти срещу коронавируса

Над 850 души със 111 идейни проекти се включиха в най-големия хакатон в България, организиран от Power of BG и посветен на решаването на проблемите с коронавирус кризата и последствията й у нас. 15 финалисти спечелиха 15 000 лева за идеите си, а организаторите създават фонд за последващо финансиране и подкрепа на работещи проекти за справяне с коронавируса.

 

Състезанието събра идеи и предложения от цяла България, фокусирани в три направления: “Спаси животи“, „Спаси общности и групи от хора“, „Спаси бизнеси“. Участниците имаха 48 часа, за да развият концепциите си с помощта на менторство от водещи предприемачи у нас. В неделя, на 29-ти март, се състояха финалите, като жури от водещи предприемачи и експерти от различни професионални сфери в страната, в това число медицина, образование, социални дейности и др., избра 15-те най-добри идеи. 

 

Сред отличените концепции бяха: платформа за онлайн лекарски консултации, проект, улесняващ работата на доброволците, софтуер за доставки от супермаркетите, видеа за поддържане на фитнес форма вкъщи и консултации за психично здраве по време на карантината. Журито хареса също проект за софтуерна платформа за мониторинг на болниците в България, която ще следи и събира данни за наличности на артикули и леглова база и ще предлага профили на лекари, складови отговорници, дарители и министерства, за да следи поддържането на консистентни данни. 

 

Отборите работиха също по казуси зададени от Столична община и от Министерство на труда и социалната политика, които подкрепиха инициативата.

 

„Аз съм окуражена след тези два дни, че в България има хора, които да бъдат ядрото на една нова култура, която да ни изведе напред. Екипът, организаторите, менторите и журито взехме решение да организираме един мини социален акселератор, който в следващите няколко седмици да работи с отборите. Създаде се една много здравословна и със заряд за добро бъдеще и за добри нови стандарти динамика от този хакатон,“ коментира Саша Безуханова, председател на журито по време на хакатона.

 

От организаторите обявиха, че има събрани още 10 000 лева от компании, които допълнително са подкрепили инициативата. Те ще влязат в наградния фонд за финалистите на следващия етап след две седмици, когато 15-те отбора ще презентират докъде са стигнали с реализацията на концепциите си. Тогава в състезанието ще могат да се включат също други екипи и компании, които не са участвали в хакатона, но имат вече работещи проекти за решаване на проблемите, свързани с кризата. Жури от изтъкнати предприемачи ще има задачата да определи тези от тях с най-голям потенциал, които ще получат и допълнителното финансиране.

 

Организаторите на хакатона не спират дотук. Планира се разрастване на инициативата и за в бъдеще чрез създаване на фонд, в който да могат да се включат различни компании от цялата страна и да подкрепят финансово разработката на социалните проекти.

 

„Хакатонът е само началото. Нашата идея е да оставим една силна екосистема, една силна общност, която се стреми да решава истински проблеми в България,“ сподели коментира Тодор Гигилев, основател на Power of BG u CEO на софтуерната компания Dreamix.

 

За гост-презентатор на финалите бе поканен Пол Оливие, директор на швейцарската неправителствена организация PersonalData.IO и участвал в разгадаването на аферата с Cambridge Analytica. Той презентира пред аудиторията какви са начините за моделирането на епидемията в сегашната ситуация на базата на информацията, получена от кризите с Ebola и SARS-CoV, както и отговорът на обществеността към проблема.

"Мениджър Нюз" и списание "Мениджър" са медийни партньори на инициативата.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ