НАП пусна обещаното приложение за проверка кои данни са били хакнати

НАП пусна обещаното приложение за проверка кои данни са били хакнати

НАП пусна обещаното приложение за проверка кои данни са били хакнати

Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени след безпрецедентния пробив в системите на НАП и изтичането на данните на повече от 5 милиона българи през юли тази година. Електронната услугата е публикувана в специално разработен сайт, чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите лица. Тя замества съществуващия досега начин на проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

Справката за това какви лични данни са били неправомерно разпространени може да се направи на адрес: https://check.nra.bg/. Проверката изисква въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП или квалифициран електронен подпис (КЕП), който съдържа ЕГН.

Освен чрез електронната услуга, информация за типа лични данни, които са били неправомерно разпространени, гражданите ще могат да получат и във всички офиси на НАП след представяне на документ за самоличност.

Българските граждани, които не разполагат с ПИК и КЕП, живеят дългосрочно в чужбина и нямат възможност да посетят офис на НАП, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с НАП от чужбина - +359 2 9859 6801. След свързването, очаквайте да ви бъдат зададени контролни въпроси за идентификация и потвърждаване на самоличността, след което ще бъде предоставена нужната информация.

Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт. Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ