Опашки за нови лични документи догодина, МВР готви екшън план

Опашки за нови лични документи догодина, МВР готви екшън план

Опашки за нови лични документи догодина, МВР готви екшън план

Допълнителни приемни и екипи с мобилни скенери за отпечатъци са част от мерките, които МВР организира отсега заради очакван наплив догодина за нови лични документи. В периода 2020-2021 изтича 10-годишният срок на валидност на голям брой лични карти.

Част от работещите звена в "Български документи за самоличност" ще преминат на плаващо или увеличено работно време, а за избягване на опашки, звената ще подлежат на ежедневен контрол. При нужда ще се организират работни места на двама служители за всяко гише.

Освен това ще има и възможност за специфичен прием при постъпили искания от ведомства, кметства и други да имат възможност групово да подадат документи.

Услугите за електронно издаване на лични карти и паспорти ще се популяризира чрез медиите. Гражданите ще бъдат информирани за промяната на работното време на звена и приема на документи чрез мобилни биометрични станции.

Подаването на заявления за издаване на лични документи ще може да се прави във всяко едно районно управление от гражданите с постоянен адрес в областта, в която живеят.

Вече са предприети и действия за осигуряване на допълнителни помещения и разкриване на работни места в административните звена на други държавни органи и местната власт, където ще могат да се подават заявления и връчват лични документи.

От МВР са изпратили и молби за осигуряване на места в Съдебната палата в София и Софийският районен съд за подаване на документи и издаване на документи за самоличност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ