Президентът подписа указа за назначаването на Гешев за главен прокурор

Президентът подписа указа за назначаването на Гешев за главен прокурор

Президентът подписа указа за назначаването на Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви самият Радев в извънредно изявление малко след 12.00 ч днес. По-рано днес държавният глава проведе среща в президентската институция с Иван Гешев.

Пленумът на ВСС потвърди с повторен избор номинацията на Гешев за главен прокурор, след като първото гласуване бе върнато от президента за преразглежане.

Начинът на провеждане на избора трябва да поражда доверие в обществото, а не съмнения, заяви Радев при обявяването на решението си днес. "Няма как обаче да се в слушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундамент на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал", подчерта президентът.
Не селективно посочване, а посочването на всички виновни - от това зависи дали главните прокурор ще сбъдне очакванията към него, допълни Радев. Той очерта и задачите, върху които по негово мнение трябва да се фокусира работата на прокуратурата, за да се възстанови доверието в съдебната система. Българите очакват развръзка за апартаментгейт, за скритите офшорни сметки, за безобразното качество на ремонти, за корупцията по високите етажи на властта, подчерта Радев.

Държавният глава обяви в заключение, че започва широк обществен дебат за промени в конституцията за реформа в съдебната система.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ