България

Политика

|

Общество

|

Скъса се част от язовирната стена край село Нова Върбовка

Скъса се част от язовирната стена край село Нова Върбовка

Тежко е положението в община Стражица, област Велико Търново. През нощта заради проливните дъждове се е скъсала част от язовирната стена край село Нова Върбовка. Това потвърди пред Нова телевизия зам.-председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов.

"Преливането на язовира е започнало към 1 ч. през нощта", съобщи Кирил Войнов.

"Получих информация за преливането на язовира към 1 ч. през нощта. Изпратих веднага колегите от регионалния отдел във Велико Търново. Причината са обилните дъждове. В близкото село Камен има друг язовир – Чешме дере, с 40 хил. куб метра зареден обем, който също е проблемен. Двата са каскадни", коментира пред bTV Кирил Войнов.

Той уточни, че пожарната ще започне изпомпване на водата от язовира, а засега той не създава риск за населението на село Нова Върбовка, защото то се намира над водоема.

Същевременно остава бедствено положението в Стрелча заради липса на питейна вода. Обилните валежи от последните дни са нанесли сериозни поражения върху вододайната зона, съобщи БНТ.

Обявявайки бедствено положение от вчера сутринта, до днес няма абсолютно никаква вода, каза кметът на Стрелча Стойно Чачов.

Няма как да се каже точната сума за щетите, но проектантска фирма още днес започва прочувания, за да може по най-бързия начин да се ремонтира най-проблемния участък от водопроводната мрежа, обясни още кметът.

В общината на разположение на всички граждани е доставена бутилирана минерална вода. Около обяд се очаква в града да пристигнат две водоноски, заяви Чачов.

Довеждащият водопровод е от асбесто-циментови тръби, което го прави опасен, категоричен е Филип Фингаров, директор на ВиК - Стрелча.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ