AstraZeneca иска спешно одобрение на терапия срещу COVID-19 в САЩ

AstraZeneca иска спешно одобрение на терапия срещу COVID-19 в САЩ

AstraZeneca иска спешно одобрение на терапия срещу COVID-19 в САЩ

AstraZeneca поиска разрешение за спешна употреба от регулаторните органи на САЩ за новото си лечение за предотвратяване на COVID-19 за хора, които реагират лошо на ваксините поради отслабена имунна система.

В свое изявление англо-шведският производител обяви, че в заявката си до администрацията по храните и лекарствата е включил данни от късен етап на изпитване, които показват, че лекарството намалява риска хора да развият симптоми на COVID-19 със 77%, пише „Ройтерс“.

Терапията с антитела, наречена AZD7442, може да защити хората, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините или да допълни курса за ваксинация за онези, които трябва да засилят допълнително защитата си.

Докато ваксините разчитат на непокътната имунна система за разработване на антитела и клетки, борещи се с инфекциите, AZD7442 съдържа лабораторно създадени антитела, предназначени да се задържат в тялото с месеци и да реагират в случай на инфекция.

Разрешението на САЩ може да се окаже голям позитив за AstraZeneca, чиято широко използвана ваксина срещу COVID-19 все още не е одобрена от американските власти.

Преговорите за доставка на препарата продължават със САЩ и с други правителства. Терапии срещу коронавируса, базирани на подобна технология, се разработват и от конкурентни компании като GlaxoSmithKline и Regeneron.

Резултатите от опитите за терапията с AZD7442, публикувани за първи път през август, са взети три месеца след инжектирането, но компанията се надява, че може да промотира лекарството като такова с едногодишен ефект, тъй като изследователите ще проследяват участниците в тестовете в продължение до 15 месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ