Без планови операции в София от днес. Болниците в готовност да разкрият още covid-легла

Без планови операции в София от днес. Болниците в готовност да разкрият още covid-легла

Без планови операции в София от днес. Болниците в готовност да разкрият още covid-легла

От днес се преустановява провеждането на плановия прием и плановите операции във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове в София. Допускат се дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се свижданията в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност. 

"На територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно. През последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично. Засега в болниците все още има свободни легла. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи. Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев.

По думите му, столичната РЗИ е в постоянен контакт с директорите на болниците. При нужда могат да се разкрият още легла за заразени с COVID-19, а ситуацията се следи денонощно. 

"Денонощно се следят показателите и вследствие на ситуацията ще се взимат решения за мерките. Имаме готовност за въвеждане на допълнителни мерки. Освен мерките, които областните щабове и на национално ниво могат да бъдат въведени, трябва да се обърне внимание на личната отговорност на хората. Възможно е отново да се затворят ресторанти при определени условия. За момента не се предвижда, но се следи ситуацията", заяви той. 

"От началото на ваксинацията в София са пристигнали 105 000 ваксини, от които са раздадени 95 000. Ваксинираните лица са над 85 000, най-големите обхванати групи са възрастни над 65 г., лекари, учители и участващите във функциониране на основни структурни звена", обясни Пенчев. 

На въпрос дали е подсигурено слагането на втората доза ваксина на всеки, поставил си първата, той отговори: "На територията на София-град са подсигурени вторите дози на ваксинираните с Pfizer и Moderna. Всички, които са получени от AstraZeneca досега са сложени като първа игла, но поради големия срок за поставянето на втора, ние считаме, че фирмата ще компенсира доставките и ще достигне регламента, който е договорен за получаване, така че да има достатъчно и за втора игла". 

Той беше категоричен, че спазването на мерките е начинът, по който може да предпазим и себе си, и близките си. "Ваксинационеният процес е сложен. В него участват пациентите и лекарите. Когато се направи един график, апелирам да се спазва, защото всяка ваксина е многодозова, има кратък срок на съхранение и когато някой не дойде за ваксинация, спешно трябва да се намери друг човек, на който да се постави дозата", допълни той.

Запитан дали е възможно да се затворят отново ресторантите, той заяви: "Да, при определени условия. За момента няма конкретни прагове, при които това да се направи". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ