Първи излекуван от коронавирус у нас. 17 са новите случаи

Първи излекуван от коронавирус у нас. 17 са новите случаи

Първи излекуван от коронавирус у нас. 17 са новите случаи

17 нови положителни проби за COVID-19 у нас, обяви на редовния следобеден брифинг ген. Венцислав Мутафчийски. С това доказаните случаи у нас стават 127 от които 3-ма са починали. Но, все пак има и първата добрата новина - напълно излекувана е придружителката на първата лекарка, настанена във ВМА и утре ще бъде изписана. По протокола в такива случаи тя е тествата два пъти като и двата теста доказват, че е изчистена от вируса. Имаме още двама-трима, които са съвсем добре и са за изписване, но тестовете все още не показват изчистване от вируса и ще ги задържим, сподели ген. Мутафчийски. 

От новите случаи, при направени 129 проби, 13 от общо 17-те положителни са от София, а 4-ма са от Добрич, с което на картата на заразата у нас се появява десета област.

„Направени са 129 проби в лабораториите на ВМА и Националния център по заразни и паразитни болести в Стара Загора и този във Варна. От тях в Националния център са 6 положителни проби, а във ВМА са седем положителни проби. В Стара Загора всички 14 проби са отрицателни. Във Варна от 20 направени проби, четири са положителни, като тези 4 проби са на контактни лица от Добрич“, обясни ген. Мутафчийски.

Пациентите са в добро състояние са и не изискват специални мерки към тях. От болните, които са настанени в лечебни заведения, най-тежко, даже към критично, е състоянието на болният, който е интубиран в „Пирогов“. Потвърди се положителната проба на пациента беглец от „Пирогов“.

„По отношение на лекарствата, се оказа, че в България се намират количества на хининиовите препарати – пълни 35 000 дози за лечение“, каза още ген. Мутафчийски.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ