Финландия започва да ваксинира и норките си срещу коронавирус

Финландия започва да ваксинира и норките си срещу коронавирус

Финландия започва да ваксинира и норките си срещу коронавирус

Финландските фермери, отглеждащи животни за кожи, първи в ЕС ще започнат да ваксинират норките си срещу COVID-19. Това съобщи браншовата организация ФИФУР (FIFUR), цитирана от ТАСС. Финландската кожарска промишленост ще стане първата в ЕС, която ще започне да ваксинира животни срещу коронавируса, каза ръководителката на организацията Маря Тиура.
Финландската агенция за храните е издала разрешение за използването на ваксина срещу Ковид-19 за норки, разработени от ФИФУР съвместно с група учени от Хелзинския университет. Ваксината е наречена ФуркоВак (FurcoVac) и е експериментален препарат, отговарящ на изискванията на властите за подобни лекарства, пише БТА. Разработването на ваксината е започнало през есента на 2020 година с цел да се предотврати евентуално разпространение на вируса из финландските ферми за кожи. Препаратът е бил тестван в университетска лаборатория и във финландско стопанство, като имунният отговор на животните се е оказал на достатъчно добро равнище.
За разлика от Дания и Нидерландия, където се наложи да бъдат умъртвени милиони норки, във Финландия към момента не е регистриран нито един случай на коронавирус сред пухкавите зверчета.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ