"Лукойл" предупреди за риск от драматично поскъпване на петрола

Лукойл предупреди за риск от драматично поскъпване на петрола

"Лукойл" предупреди за риск от драматично поскъпване на петрола

Търсенето на петрол в бъдеще няма да бъде задоволено от съществуващите проекти, а инвестирането в индустрията изостава, което създава рискове, заяви Леонид Федун, вицепрезидент на Лукойл по време на форум за представянето на перспективите за развитие на световната енергетика до 2050 г.

„Недостатъчното инвестиране в петролната индустрия може да доведе до драматично покачване на цената на петрола“, предупреди Федун, цитиран от "Интерфакс".

Според него потреблението на петрол ще бъде стабилно до 2030 г., но след това ще последва рязък спад в търсенето – първо в Европа, а след това в САЩ и Китай.

В прогнозата на Лукойл се отбелязва, че светът е изправен пред сериозно предизвикателство: от една страна е необходимо да се осигури достъпна енергия за нарастващото население на планетата, а от друга страна, емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени, за да се забавят глобално затопляне. В същото време петролната компания смята, че опитът от пандемията е показал колко важно е да се гарантира стабилността на доставките на изкопаеми горива.

И трите възможни сценария на енергийно развитие допускат, че цената на петрола до 2050 г. ще надхвърли 100 долара за барел. Според "еволюционния" сценарий тя ще достигне 128 долара за барел, като се вземе предвид инфлационния фактор и въвеждането на емисионни квоти за производителите. При "балансирания" сценарий тя ще бъде 197 долара за барел, а при сценарий "трансформация" - 380 долара за барел. И в трите сценария инфлацията взема лъвския дял от увеличението на цените.

"Пазарът на петрол ще бъде защитен от висока волатилност през следващата година благодарение на сделката между страните от ОПЕК +, които съвместно регулират производството. Днес ОПЕК+ е инструментът, който осигурява балансиране. Светът обаче е изправен пред заплахата от недостиг на резерви. След пет години ще видим, че за първи път възпроизвеждането на запасите няма да се случи поради факта, че редица компании ще спрат проучването под натиска на своите акционери", каза Леонид Федун и припомни, че днес в света са замразени около 5-7 милиона барела/ден резерви, предимно ирански, които са под санкции.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ