На петролните пазари - игра на руска рулетка!

На петролните пазари - игра на руска рулетка!

На петролните пазари - игра на руска рулетка!

Очаква се тази година световното търсене на петрол да се свие за първи път от над едно десетилетие заради застоя на глобалната икономическа активност, свързан с епидемията от новия коронавирус. Това обяви днес Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от световните агенции. Досега организацията залагаше на нарастване на показателя. В основния си сценарий МАЕ прогнозира, че през 2020 година търсенето на суровината ще намалее с около 90 000 барела на ден спрямо 2019 година до 99,9 милиона барела ден. Така предишната оценка е коригирана надолу с близо 1 милион барела на ден, предупреждавайки, че за първи път от 2009 година ще има спад, уточнява "Ройтерс".

Предвид "изключителната несигурност" енергийната агенция публикува и песимистичен сценарий, предвиждащ спад със 730 000 барела на ден, но и оптимистичен, залагащ на увеличение на търсенето с 480 000 барела на ден, посочва "Франс прес".

"Кризата с коронавируса засяга широк кръг от енергийни пазари, включително на въглища, газ и възобновяема енергия, но въздействието й върху петролните пазари е особено тежко, тъй като спира движението на хора и стоки. Играта на руска рулетка на петролните пазари може да има сериозни последици", коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

След сътресенията тази година обаче организацията очаква потреблението на петрол рязко да се възстанови, нараствайки с 2,1 милиона барела на ден през 2021 година.  След това растежът ще се забави и към 2025 година темпът му ще бъде 800 000 барела на ден заради отслабване на търсенето на транспортно гориво, в момент когато правителствата водят политика за подобряване на ефективността на автомобилните двигатели и за намаляване на емисиите. За периода между 2019-а и 2025 година търсенето ще се повиши общо с 5,7 милиона барела дневно, прогнозират експертите на МАЕ. 

Агенцията запазва до голяма степен непроменена прогнозата си за световното предлагане на петрол. Очаква се до 2025 година производственият капацитет да нарасне с 5,9 милиона барела дневно, изпреварвайки незначително търсенето. 

Разпространението на коронавируса в Северна Америка и Европа ще покаже по-малко влияние върху световното търсене на петрол, отколкото болестта в Китай, допълва ТАСС, като цитира мартенския доклад на енергийната агенция. Петролните запаси в развитите страни през януари отново са превишили средното петгодишно равнище, достигайки 2,93 милиарда барела, отчита МАЕ. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ