Този път Европа не вярва. Иска международен контрол над разследването за убийството на младата журналистка

Този път Европа не вярва. Иска международен контрол над разследването за убийството на младата журналистка

Този път Европа не вярва. Иска международен контрол над разследването за убийството на младата журналистка

Европа не вярва, че мотивът за убийството на 30-годишната журналистка Виктория Маринова не е свързан с работата й. Това става ясно от официални позиции на две от най-висшите институции в ЕС. 

Разследването на убийството да бъде проведено под международен контрол, поиска комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович.

„Призовавам властите да разследват спешно това ужасно престъпление. Фактът, че последната ѝ работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, налага разследването да се провежда под международен контрол”, написа тя във „Фейсбук”, цитирана от БГНЕС.

Миятович напомня, че Виктория Маринова е четвъртият журналист, убит в ЕС от 2017 г. насам

„Натискът върху журналистите и атаките срещу тях трябва да спре. Свободата на изразяване е утвърдено човешко право. Държавите трябва да защитават живота на журналистите и да предотвратяват отсъствието на наказания за престъпленията срещу тях”, подчертава още комисарят на Съвета на Европа.

Малко по-рано днес с позиция в подобен дух излезе и Европейската комисия. „ЕК очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните власти, което да изправи виновниците пред правосъдието и да изясни дали това нападение е било свързано с работата на жертвата", заяви на пресконференция говорител на институцията

Той цитира годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС, в която Юнкер отбеляза, че Европа винаги трябва да бъде място, където свободата на журналистите е свещена.

„Прекалено много наши журналисти са притеснявани, нападани, убивани. Няма демокрация без свобода на медиите”, допълни цитата говорителят.

Германското правителство също излезе с остра реакция, в която призова България към бързо и "пълномащабно" разследване на престъплението. А депутатът от германската партия на Зелените Свен Гиголд призова Европейският парламент незабавно да изпрати делегация у нас, която "да помогне" за разкриването на убийството.  

Междувременно таксиметрови шофьори в Ямбол излязоха на спонтанно протестно шествие в памет на убитата журналистка, предаде bTV.  Пред тв камерите те споделиха, че имат опасения, че истината за убийството може да бъде прикрита. В колона и под полицейски ескорт, участниците в шествието преминаха по централните  улици на града. Таксиметровите шофьори ще се включат в насрочено за 18.00 часа бдение пред църквата "Свети Николай". Бдение и протест ще има и в София.

Главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на МВР Младен Маринов коментираха по-рано днес, че версията за убийството на журналистката заради работата й не е сред основните.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ