ЕС постигна споразумение за бюджета за 2020 година

ЕС постигна споразумение за бюджета за 2020 година

ЕС постигна споразумение за бюджета за 2020 година

ЕС постигна споразумение за бюджета си за 2020 г., предаде ДПА, цитирайки дипломати и евродепутати.

Представители на правителствата на 28-те страни членки и депутати се споразумяха снощи за бюджет на стойност 168,7 милиарда евро за поети задължения (стойност, която ЕС се ангажира да инвестира през 2020 г. и годините след това, тъй като проектите и програмите се изпълняват за няколко години) и 153,6 милиарда бюджетни кредити за плащания.. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати за борбата с климатичните промени, с безработицата сред младежите и за дигитализацията. 

Около половината от средствата - 83,93 млрд. евро, ще отидат за повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика. От тях 58,65 милиарда евро са насочени за намаляване на икономическите разлики в държавите челники и между тях. За борбата с климатичните промени са отделени около 21% от бюджета, или 35,4 млрд. евро. 

Средствата за подкрепа на Турция като страна кандидат за членство в ЕС са намалени с около 85 милиона евро в сравнение с първоначалните планове, заяви евродепутатката Моника Холмайер.

Предвид ситуацията в страната в области като върховенството на закона и свобода на медиите, средства ще бъдат отпускани само за гражданското общество, сирийските бежанци и по програмата "Еразъм"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ