Еврокомисията емитира "зелени" облигации за 250 млрд. евро

Еврокомисията емитира зелени облигации за 250 млрд. евро

Еврокомисията емитира "зелени" облигации за 250 млрд. евро

Европейската комисия обяви днес, че тази есен ще емитира "зелени" облигации на стойност до 250 милиарда евро като част от плановете си да финансира възстановяването на 27-те страни членки от коронакризата, предаде Асошиейтед прес. 

Изпълнителният орган на ЕС уточни, че облигациите ще са 30% от възстановителния план "Следващо поколение ЕС" за общо 750 милиарда евро.
Рамката гарантира на инвеститорите в тези облигации, че средствата, пуснати в обращение, ще бъдат използвани за "зелени" проекти, а ЕК ще докладва за влиянието им върху околната среда, отбеляза комисията. Тя съобщи, че ще емитира първите такива дългови книжа през октомври в зависимост от пазарните условия. 

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви, че намерението на ЕС е да пусне отсега до края на 2026 година "зелени" облигации за до 250 милиарда евро, ще превърне блока в най-големия емитент на такива ценни книжа в света. Като част от амбициите, заложени в "Зелената сделка", ЕС се ангажира да намали емисиите парникови газове, които причиняват глобалното затопляне, с 55% през това десетилетие и си постави за цел въглеродна неутралност до 2050 година. 

За да получат дела си от помощта за възстановяване, страните членки на ЕС решиха поне 37% от бюджетите в националните им планове да бъдат за проекти, свързани с климата, припомня АП. 

ЕК потвърди и намерението си да емитира тази година дългосрочни облигации за общо около 80 милиарда евро, както и краткосрочни за още 10 милиарда евро. 

Испания пуска днес първите си "зелени" облигации, поставяйки началото на поредица от подобни сделки, очаквани през този месец, информира Ройтерс. Продажбата на 20-годишните облигации ще привлече 5 милиарда евро, според Международния финансов преглед (IFR), и съответства на очакванията на испанското финансово министерство, представени на инвеститорска среща през юли. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ