Еврокомисията предлага да се увеличи прозрачността при ценообразуването на храните
Европейската комисия предложи днес да бъде въведена по-голяма прозрачност при обявяването на цените на храните.
Предложението предвижда на всеки етап от веригата за доставки в хранително-вкусовата промишленост да се обявяват най-важните ценообразуващи съставки, се посочва в съобщението на ЕК. Разликите между покупните и продажните цени могат да покажат междинните разходи (превоз, застраховане, складиране) от продавача до купувача. По-голямата прозрачност се очаква да повиши доверието в ценообразуването. Достъпът до обновена и лесно достъпна информация за състоянието на пазара също е от ключово значение за добрата конкурентоспособност на световния пазар, допълва комисията.
Докато от една страна има много данни за движението на селскостопанските пазари (цени, производство, запаси), почти няма сведения за други ключови пазари по веригата за доставки на селскостопански стоки и храни - като преработката на храни и търговията на дребно, които са звеното между земеделските производители и потребителите. Земеделските производители са поставени в изключително неизгодно положение на пазара, отчита ЕК.
Предложените промени обхващат цените на месото, яйцата, млечните изделия, плодовете и зеленчуците, полските култури, захарта и зехтина. Всяка държава в ЕС самостоятелно ще събира данни за цените и пазарите, и ще ги предоставя на ЕК. Комисията препоръчва на държавите да изберат икономически най-целесъобразния подход и да не се насочват към събирането на данни от малките и средните дружества.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.