Германия и Нидерландия посякоха надеждите за „коронаоблигации“

Германия и Нидерландия посякоха надеждите за „коронаоблигации“

Германия и Нидерландия посякоха надеждите за „коронаоблигации“

Канцлерът на Германия и премиерът на Нидерландия Марк Рюте са против емитирането на общи дългови книжа в Еврозоната, станали известни и като „коронаоблигации“. Това е станало ясно след вчерашната идеоконферентната среща между лидерите на Европейския съюз, на която бяха обсъдени различните варианти за стимулиране на икономиката на засегнатите от пандемията страни.

Според Меркел и Рюте кризата може да бъде разрешена с помощта на Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) - спасителния фонд на блока с неизползван кредитен капацитет от 410 милиарда евро.

Идеята за „коронаоблигации“ дойде от Италия след призив на премиера Джузепе Конте за общи дългови книжа в Еврозоната или на европейски гаранционен фонд, за да се помогне на държавите от ЕС да финансират здравните разходи и спасителните икономически програми.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард подкрепи идеята, като призова финансовите министри на страните от Еврозоната да обмислят сериозно еднократното емитиране на общ дълг.

Предложението среща подкрепа от страна на Италия, Франция, Белгия, Гърция, Португалия, Испания, Ирландия, Словения и Люксембург.

Против него обаче са Гepмaния и Xoлaндия, както и дpyги cтpaни oт Ceвepнa Eвpoпa, ĸoитo се противопоставиха срещу емитирането на общи дългови книжа и по време на финансовата криза от 2008 г.

На вчерашната среща е било договорено, че финансовите министри от Еврозоната имат две седмици, за да представят нови предложения за стимулиране на икономиката на блока.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ