Икономическият растеж в ЕС и еврозоната се е забавил в края на годината

Икономическият растеж в ЕС и еврозоната се е забавил в края на годината

Икономическият растеж в ЕС и еврозоната се е забавил в края на годината

Брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС е нараснал на тримесечна основа с 0,4 на сто през четвъртото тримесечие на 2021 година, а на еврозоната - с 0,3 на сто, сочи предварителна оценка на Евростат, публикувана на сайта на службата.

За сравнение, през третото тримесечие растежът на показателя е бил съответно 2,2 на сто и 2,3 на сто.

[[{"fid":"388849","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":356,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Спрямо последните три месеца на 2020 г. растежът е 4,8 на сто в ЕС и 4,6 на сто в еврозоната.

Първата оценка за годишния растеж за цялата 2021 г. сочи темп от 5,2 на сто и за двете зони.

[[{"fid":"388850","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":354,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

За сравнение, през четвъртото тримесечие на 2021 г. БВП на САЩ е нараснал с 1,7 на сто спрямо предходното тримесечие и с 5,5 на сто спрямо последния тримесечен период на 2020 година. За цялата 2021 г. американската икономика е нараснала с 5,7 на сто.

За България в периода октомври-декември 2021 г. европейската статистика отчита повишение на БВП с 1 на сто на тримесечна основа и с 4,5 на сто на годишна.

Заетостта както в ЕС, така и в еврозоната е нараснала с 0,5 на сто през отчетния период на тримесечна основа. На годишна основа растежът е 2,1 на сто в двете зони.

Според първата оценка за цялата 2021 г. заетостта се е увеличила с 1,2 на сто в ЕС и с 1,1 на сто в еврозоната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ