Искаме модерни ресори в ЕК, отсече Борисов

Искаме модерни ресори в ЕК, отсече Борисов

Искаме модерни ресори в ЕК, отсече Борисов

България е дала ясна заявка, че има претенции нейният еврокомисар да отговаря за модерни ресори. Това заяви премиерът Борисов пред журналисти след официалното откриване на новия рудник  "Ада Тепе" край Крумовград. Той отговори на въпроси вярна ли е информацията, публикувана от в. "Политико", че България иска еврокомисар по земеделието в следващата еврокомисия. В сегашния състав на ЕК Мария Габриел е еврокомисар по цифровизацията.

"Това, което искаме, са модерните ресори - киберсигурност, управление на IT технологии. Това сме го заявили преди месец и половина в мое лице пред ЕК. За какво ти е ресор земеделие - там парите са разпределени за всички държави!", отсече Борисов. " Някой пуска тоя слух, за да каже после, че не са ни го дали. Омръзна ми от жълтите ви новини и измишльотините на тоя и оня. Ето, ясно и точно ви казвам - ресорът, който е сега, плюс разширение към него искаме", бе категоричен той.

Заедно с председателят на парламента Цвета Караянчева и финансовият министър Владислав Горанов, Борисов днес преряза лентата на първия новоразработен рудник за добив на злато през последните 40 години в България в местността Ада тепе край Крумовград.

Пожелавам ви още по-големи заплати, защото работниците са нашето бъдеще, обърна се премиерът към всички присъстващи и допълни, че през 2020 година средната работна заплата в новоткритият рудник ще бъде 2 700 лева. Борисов говори още за благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас. Президентът и главен изпълнителен директор на фирмата инвеститор "Дънди Прешъс Металс" Рик Хаус благодари на  Бойко Борисов за подкрепата, която "Дънди Прешъс Металс" е получила при реализирането на проекта в Крумовград.

"Ние работим в страни в целия свят и можем да познаем кога от страна на правителството има усилия за подкрепа на нашата дейност. Смятаме, че България е една чудесна страна за инвестиции и това се дължи на благоприятния инвестиционен климат и на квалифицираните работници. Доказателство за моите думи е успехът, който бележим с нашата мина в Челопеч и открития рудник на Ада тепе", заяви Рик Хаус.

Той отбеляза, че проектът в Крумовград е бил припознат от Европейската комисия като случай на най-добра практика в биологично чувствителни райони. Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД в България. Компанията стартира дейността си преди 15 години в Челопеч, като над 860 млн. лв. са средствата, вложени в модернизация, подобряване на условията на работа, опазване на околната среда в града и района. В Крумовград инвестициите са 280 млн. лв. досега. Около 300 души работят в компанията в града.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ