Италианският премиер предупреди, че страната навлиза в "най-рисковите" седмици

Италианският премиер предупреди, че страната навлиза в най-рисковите седмици

Италианският премиер предупреди, че страната навлиза в "най-рисковите" седмици

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че страната навлиза в "най-рисковите седмици" от бушуващата епидемия и призова за координиран европейски отговор на пандемията на коронавирус, съобщиха световните агенции.

"Необходима е европейска координация по отношение на здравните и икономическите мерки", заяви Конте пред вестник „Corriere della Sera“ преди планираната в понеделник видеоконференция между лидерите на групата от G7.

"Време е за смели избори и Италия може да помогне значително, тъй като страната, която беше първата с епидемия в Европа, е преживяла последствията от широкото разпространение на вируса", каза той.

Италия беше първата държава-членка на ЕС, която затвори училищата и почти всички бизнеси, в опит да забавят глобална пандемия, в която загинаха вече 1809 души само в средиземноморската страна.

Страната вече е регистрирала повече от 50% от броя на смъртните случаи от докладваните в Китай.

Конте каза, че "не са необходими нови забрани" и призова всички да останат вкъщи колкото е възможно повече.

"Учените ни казват, че все още епидемията не е достигнала своя връх. Това са най-рисковите седмици и се нуждаем от максимално много предпазни мерки", каза Конте.

Италия е изправена пред две едновременни заплахи за здравната си система.

Болниците в по-богатата северна част на страната, където се съобщава за по-голямата част от смъртните случаи и инфекциите, нямат достатъчно легла и персонал.

Но Конте се опасява, че медицинските центрове в по-бедната южна част, които до голяма степен избягват заразяването, няма да могат да се справят, ако бъдат засегнати толкова силно.

"Вече не можем да си позволим поведенчески грешки", каза Конте.

"Хората, които напускат Милано през уикендите, за да прекарат време със семейството си или по родните си места на юг, трябва абсолютно да спрат".

Вирусът "е най-важното ни предизвикателство през последните десетилетия", допълни още Конте.

Коронавирусът в Европа в момента:

Италия остава най-засегнатата страна от COVID-19 в момента, с над 20 000 активни случая и 409 заразени на всеки 1 000 000. В Китай заразените са повече от 2 пъти по-малко - 9 898.

В Испания ситуацията се утежнява със всеки изминал ден като регистрираните случаи на коронавирус са почти 9 000 вече. Жертвите в южната страна са почти 300, а заболеваемостта е 188 заразени на всеки 1 милион души.

Германия е третата най-потърпевша държава в Европа към момента по официални данни като в страната са регистрирани 6 200 случая на COVID-19, но едва 13 жертви.

Франция, която обяви, че спира да прави тестове на своите граждани остава с малко над 5 200 регистрирани случая на китайксия коронавирус и 127 жертви. 

В Швейцария и Норвегия обстановката също е изключително утежнена, а заболеваемостта е висока. В двете страни има съответно 256 и 236 заболели на всеки 1 милион души, което са втората и третата най-висока интензивност на заболеваемостта след Италия.

В Холандия, Белгия, Австрия и Швеция регистрираните заразени също надхвърлиха 1 000 души. 

В южната ни съседка Гърция случаите са над 330, а в България те са вече 52.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ