Адвокатска кантора призова ЕС да не приема природния газ за устойчива инвестиция

Адвокатска кантора призова ЕС да не приема природния газ за устойчива инвестиция

Адвокатска кантора призова ЕС да не приема природния газ за устойчива инвестиция

Лондонската природозащитническа адвокатска кантора ClientEarth предупреди, че Европейският съюз би нарушил собственото си законодателство ако определи природния газ като „зелена“ енергия в своята устойчивата финансова таксономия, предаде Ройтерс.

В писмо, изпратено тази седмица до Брюксел, от ClientEarth посочват, че категоризирането на природния газ като щадящ околната среда източник на енергия ще наруши и други закони, включително целите на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% спрямо нивата от 1990 г. до 2030 г., както и постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 г.

ЕС е близо до финализирането на климатичната част от своята устойчивата финансова таксономия – първа по вида си регулация, която има за цел да пренасочи частния капитал от замърсяващите икономически активности към тези, които ЕС счита за екосъобразни.

Очаква се Европейската комисия да вземе окончателно решение дали инвестициите в природен газ и ядрената енергия да бъдат считани за „зелени“ през идните месеци.

От ClientEarth посочват, че ако природният газ бъде приет за зелена енергия, това ще увеличи инвестициите в дейности, използващи природен газ, и ще бъде в разрез с анажиментите, поети от ЕК както на международно ниво, така и на ниво ЕС.

Според адвокатската кантора подобно решение би довело до пренасочване на пари по посока газова инфраструктура, вместо те да бъдат използвани за финансиране на развитието на възобновяемите източници. Таксономия няма за цел да блокира инвеститорите от влагане на пари в газови проекти, но тя може да забрани определянето на подобни инвестиции като „устойчиви“.

Макар че замърсяването от природният газ е далеч от това, произтичащо от горенето на въглища, той също отделя въглероден диоксид и е свързан с емисиите на метан – два фактора, които са в противовес с целите на Парижкото споразумение за климата.

 Някои страни в ЕС обаче гледат на природния газ като на преходно гориво, което трябва да бъде включено в таксономията, за да бъдат подкрепени инвестициите, свързани с подмяната на енергийните мощности, разчитащи на въглища.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Успехът опира до три неща
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 2 до 8 октомври
Димитър Манолов: Никой не знае какво пише в териториалните планове
Сирените за ранно предупреждение в страната ще бъдат тествани на 2 октомври
Allianz Trade предупреди за чувствителен риск от забавени плащания в 11 от секторите на българската икономика
НАП обяви новите банкови сметки за плащане на данъци и осигуровки
Apple отрече титаниевата рамка на iPhone 15 Pro да допринася за прегряването му
ДПС също няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес