Ще опре ли ЕЦБ до "хеликоптерни" пари?

Ще опре ли ЕЦБ до хеликоптерни пари?

Ще опре ли ЕЦБ до "хеликоптерни" пари?

На Европейската централна банка може да ù се наложи да прибегне до т.нар. „хеликоптерни пари“ за да омекоти икономическите последици от кризата с коронавируса, заявиха двама икономисти пред Си Ен Би Си.

Терминът „хеликоптерни пари“ въведен от нобеловия лауреат Милтън Фридман през 60-те години на миналия век, като той описва парична политика, при която централна банка принтира пари, които се раздават директно на гражданите. Идеята, която се асоциира с "ръсене на пари" от хеликоптер, се уповава на теорията, че допълнителните финансови средства може да насърчат потребителските разходи и по този начин да подкрепят икономическото възстановяване по време на рецесия. Съществуват обаче много варианти, за конкретния начин, по който централните банки може да подходят за реализацията на тази идея.

Европейските страни са едни от най-силно засегнатите от кризата с COVID-19, като по-рано Международният валутен фонд прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт на Еврозоната с 7,5% през тази година.

ЕЦБ предприе различни мерки за ограничаване на негативния ефект на пандемията върху икономиката, сред които и  програма за изкупуване на ценни книжа в размер на 750 милиарда евро. Публикувани днес данни обаче показват, че програмата на ЕЦБ може да изтече до октомври, ако централната банка продължи настоящото си темпо на изкупуване на облигации.

Експерти заявиха пред Си Ен Би Си, че идеята за хеликоптерни пари предизвикват опасения относно независимостта на централната банка, чуждестранните инвестиции (потенциално обезценяване на единната валута)  и начина, по които хората ще използват тези пари. Те обаче подчертаха, че ако ЕЦБ изпитва трудности при поддържането на ценовата стабилност, то това е „валиден“ вариант.

Ако ЕЦБ продължи да изкупува държавни ценни книжа през следващите 6 до 12 месеца, без това да води до съществени резултати, може да й се наложи да прибегне до хеликоптерни пари, коментира пред  Си Ен Би Си Джон Райт от UBS.

Дарио Пъркинс от TS Lombard също смята, че хеликоптерни пари могат да бъдат правилното решение за ЕЦБ.

„В момента няма нужда Европейската централна банка да предприема подобен ход“, каза Пъркингс, като обаче добави „Имате ли спомен за по-голяма криза от тази?“

До момента ЕЦБ отбягва варианта с хеликоптерните пари. Вчера v писмо до член на Европейския парламент президентът на ЕЦБ  Кристин Лагард обясни, че възможността да се предоставят хеликоптерни пари не е обсъждана от управителния съвет на банката.

„Когато ЕЦБ казва, че никога не са дискутирали темата, това най-вероятно означава, че са го правили“, коментира Фредерик Дукрозет от Pictet Wealth Management.

Основният въпрос обаче остава как могат да бъдат предоставени тези хеликоптерни пари. „Може да подходите много креативно към тези неща“, казва Пъркинс.

Как може да се направи?

По-рано този месец управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че ако има „сериозен риск за ценовата стабилност“, ЕЦБ може да предостави хеликоптерни пари на корпорациите и да подкрепи директно бизнеса, а не гражданите.

Други анализатори предлагат ЕЦБ да въведе отрицателни лихви по програмата за целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO). Това би означавало, че банката ще плаща на търговски кредитори да си набавят те нов капитал, което от своя страна ще позволи на гражданите и предприятията да получават заеми при по-добри условия.

„Има няколко варианта за това, включително и 10-годишено TLTRO при лихва от  минус 1%, при условие, че банките ще предложат безлихвени заеми на потребителите“, казва Дукрозет.

Този вариант може да подкрепи икономическият растеж и да избегне някои от критиките, насочени към идеята за хеликоптерните пари. Макар че един ден гражданите ще трябва да върнат заемите (обаче без никаква лихва), това ще позволи на централната банка да заглуши думите на критиците, които изразяват опасения за нейната независимост, тъй като вместо правителствата да казват на централните банкери кои трябва да получи пари и в какъв размер, това ще се случва чрез посредничеството на търговските кредитори.

Макар че идеята на Фридман  все още среща опозиция в Европа, на други места тя се радва на повече подкрепа.

През февруари Хонконг реши да раздаде по 1200 долара на постоянните си жители. Целта е да се подкрепи икономиката в условията на пандемия, но и да бъдат подкрепени много от жителите, които бяха засегнати от протестите в града през 2019 г. Макао, Сингапур и САЩ също обявиха подобни схеми.

„Онези, които обмислят варианта с хелипктерните пари, трябва да бъдат успокоени от факта, че всички сме в една и съща ситуация. По-малко вероятно е да видим някакви негативни последствия от хеликоптерните пари, ако всички ги използват“, казва Райт.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ