Тереза Мей обяви, че подава оставка

Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставката си като премиер и председател на Консервативната партия на 7 юни, съобщи Би Би Си.

В емоционално изявление на Даунинг Стрийт тя посочи, че е "дала най-доброто от себе си", за да уважи резултата от референдума във Великобритания през 2016 г., при който страната гласува за излизане от Европейския съюз. Но, по думите ѝ, сега е от най-добър интерес за страната да дойде нов премиер. 

Мей допълни, че ще продължи да работи като лидер на Консервативната партия, докато не бъде излъчен нов такъв. След като се оттегли като водач на Торите на 7 юни, надпреварата за нов ще започне на следващата седмица. Гласуването за неин заместник ще бъде между 10 и 14 юни. Очаква се да трае около 6 седмици.

С треперещ глас Тереза Мей завърши обръщението си с думите "Скоро ще напусна работата, която бе честта на живота ми да заемам". 

"Втората жена премиер съм на Великобритания, но определено не последната", каза още Мей. 

"Напускам без лоша воля, но с огромна и продължителна благодарност, че имах възможността да служа на страната, която обичам", продължи Мей. 

За фаворит за спечелването на поста ѝ на премиер в момента е сочен бившият външен министър Борис Джонсън - един от най-отявлените привърженици на Брекзит. Залозите дават 40% вероятност той да спечели. Друг вероятен претендент е Доминик Рааб, също привърженик на Брекзит и бивш министър по въпросите за развода с ЕС. Неговите шансове се оценяват на 14%.
 
Други вероятни кандидати за наследници на Мей са Майкъл Гоув, Андреа Ледсъм и сегашният външен министър Джереми Хънт, като шансовете на всеки от тях се оценяват на 7%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ