Туск допуска вероятност Великобритания да остане в ЕС

Туск допуска вероятност Великобритания да остане в ЕС

Туск допуска вероятност Великобритания да остане в ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изненадващо допусна, че има 20-30 процента вероятност Великобритания в крайна сметка да остане в ЕС, тъй като британците са започнали същинския дебат дали да останат или да напуснат идва след референдума за Брекзит от 2016 г., предаде Ройтерс.
В интервю за полския в. "Газета виборча" Туск предложи да се организира нов референдум за Брекзит и изтъкна, че през 1975 г. Великобритания е гласувала на референдум дали да остане в ЕС, към който се е била присъединила две години по-рано, предаде БТА. Щом през 2016 г. е било възможно да се промени решението от 1975 г., би трябвало да е възможно да се организира втори референдум за Брекзит, смята той
"Същинският дебат за последиците от Брекзит започна не преди или по време на кампанията на референдума, а след гласуването. Днес резултатите вероятно биха изглеждали другояче. Парадоксално именно Брекзит задейства проевропейско движение във Великобритания. Днес вероятността да няма Брекзит е 20-30 процента. Това е доста", заявява Туск.
Допитванията през последните шест месеца показват преориентиране към лека преднина на поддръжниците на оставането на Великобритания в ЕС, но анализаторите смятат, че резултатът от един нов референдум би бил твърде несигурен за прогнозиране, отбелязва Ройтерс.
На 23 май Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент, след като Брекзит бе отложен до 31 октомври. За някои този вот може да изиграе ролята на нов референдум за Брекзит и е възможно изборните резултати да помогнат да се блокира излизането на страната от ЕС или да го ускорят, отбелязва Ройтерс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ