Финасисти: Инвестициите във военната индустрия са най-добрите в ситуация на кризи

Финасисти: Инвестициите във военната индустрия са най-добрите в ситуация на кризи

Финасисти: Инвестициите във военната индустрия са най-добрите в ситуация на кризи

Инвестициите във военната индустрия, в природен газ, уран са най-добрите в сегашната ситуация на световни кризи и продължаваща инфлация. Около това се обединиха участници в последния пети панел "Инвестиционни стратегии в развитие" на организирания днес от "Мениджър" шести банково-финансов форум.  

"Битката с инфлацията съвсем не е приключила.", коментира Ивайло Пенев, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "ЕЛАНА".

Той насочи вниманието към реториката не на текущите членове на Комитета във Федералния резерв, който определя монетарната политика, а на такива, които вече са излезли от структурана на Федералния резерв. "Джеймс Булард, който е бил в системата от 1990 година до август 2023 година и 15 години е бил управител на Банката на Федералния резерв на Сейт Луис преди няколко дни каза: „борбата с инфлацията е много вероятно да не е приключила и има шансове да стигне до 6-6,5 на сто". Добре е да чуем хора, които са излезли от системата, защото върху тях няма медиен  натиск и те са по-открити да говорят.", коментира той.

Ивайло Пенев прогнозира, че третото тримесечие на 2023 година за САЩ вероятно ще е с много силен растеж в светлината на една Европа, която е близо до рецесия. "Тази инерция в САЩ ще продължи и през четвъртото тримесечие. Растежът обаче ще тръгне малко надолу догодина. В изборна година обаче едва ли някой ще си позволи цифрите да паднат много. Заради това фискалната политика в САЩ много трудно ще е рестриктивна в изборна година", обобщи той.Според него една от добрите инвестиции в такива времена са дългосрочните облигации.

Николай М. Ваньов, управляващ директор на „Инвестиции и търговия в „МК Брокерс“ също смята, че инвестициите в дългосрочни облигации са отличен вариант. Според него отбранителната индустрия е дефанзивен сектор и това неминуемо ще доведе до инвестиции в него.

Придобиването на акции в български банки е сред алтернативите на печелившите инвестиции в момента, отбеляза Николай Майстер, изпълнителен директор на InterCapital Markets. „БНБ не дава нови лицензи, това води до огромни печалби. А освен това в България не можем да ползваме банкови услуги от кредитни институции в чужбина, поясни той.

Внимание заслужават и инвестициите в авиокомпании, смята той. "Те вече са стигнали до ниво на концентрация, при което могат да прехвърлят разходи за услуги. И да се случи голяма щета, застрахователите плащат.", допълни Майстер.

Участниците в дискусията се обединиха и около мнението, че в момента реалните лихви са на нива отпреди финансовата криза през 2008 г. В САЩ реалната доходност е 2,3%, в Европа е 2,5 на сто. Връщаме се от неестествени нива на пазарите на отрицателни лихви към нормална ситуация, подчерта Николай Ваньов.

През 2024 г. фискалната политика предвид  предстоящите президентски изборите в САЩ ще има влияние върху растежа на икономиката. Бъдещият начин на развитие в световната икономика е в малко по-висока инфлация, отколкото връщане към „старото нормално“ от инфлация от 2 процента, прогнозираха финансистите.

Според тях  обаче “ има риск зад завоя“ и той се казва Доналд Тръмп, ако евентуално бъде избран за президент на САЩ.  „Черният“ лебед“ за световната икономика няма да войната между Израел и „Хамас“, а  евентуалното избиране на Тръмп, прогнозираха те.

През 2017 г. Федералният резерв започна повишаване  на лихвите до 2 процента. После пандемията от коронавирус дойде като "добро събитие“ и Тръмп "натисна" за спад на лихвите. Това може да се случи и догодина, предупредиха още участниците в дискусията.

***

Генерални партньори: ProCredit Bank и  Payhawk.

Основни партньори: УниКредит БулбанкMFG и VISA .

Събитието се реализира и с подкрепата на tbi bankLirexVeeamSirmaELANA, EOSJTIGrant`s.

Институционални партньори са БСКФренско-Българска търговска и индустриална камара;  Германо-Българска индустриално-търговска камараБАЛИПИАНМСП.

Медийни партньори:  bTV Media Group , dir.bgБНТMoitePari.bg.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ