Банките в Еврозоната очакват леко затягане на кредитните стандарти през Q3

Банките в Еврозоната очакват леко затягане на кредитните стандарти през Q3

Банките от Еврозоната очакват търсенето на корпоративни заеми да нарасне през третото тримесечие и виждат потенциал за умерено затягане на техните кредитни стандарти, заяви Европейската централна банка, цитирана от Ройтерс.

В последното си проучване за стандартите при отпускане на банкови заеми в региона в еврозоната ЕЦБ посочва, че кредитните стандарти са били стабилни през второто тримесечие след сериозното затягане, регистрирано през миналата година. Що се отнася до търсенето, данните показват, че фирмите вече са по-склонни да инвестират.

„За първи път от третото тримесечие на 2019 г. насам финансовите нужди на фирмите за дълготрайни инвестиции допринесоха положително за търсенето на банкови заеми, което показва, че фирмите могат да станат малко по-склонни да инвестират“, казват от ЕЦБ.

Проучванията за отпускане на банкови заеми обикновено играят ключова роля при взимането на решения от управата на Европейската централна банка, но на предстоящото в четвъртък редовно заседание, основен фокус вероятно ще бъде приспособяване на стимулите на финансовата институция към новата ѝ стратегия.

По-рано този месец ЕЦБ промени целевата си инфлация и заяви, че дълги периоди на слаба инфлация, каквито бяха наблюдавани през последните години, може да изискват по-силни или по-постоянни стимули.

Макар че е малко вероятно ЕЦБ да представи нови мерки за стимулиране в съответствие с променената си стратегия, тя вероятно ще сигнализира за удължаване на срока на действащите в момента мерки с надеждата, че това ще повиши инфлационните очаквания и в крайна сметка ще доведе реалния ръст на цените до целевото ниво от 2%, което от десетилетие не може да бъде достигнато.

 От ЕЦБ отбелязват, че банките очакват кредитните стандарти при ипотечните кредити да останат като цяло стабилни. В същото време банките очакват по-нататъшно нетно увеличение на търсенето на заеми както от фирми, така и от домакинства.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ