Джеръми Сийгъл: Пазарът не е подготвен за свиването на стимулите

Джеръми Сийгъл: Пазарът не е подготвен за свиването на стимулите

Джеръми Сийгъл: Пазарът не е подготвен за свиването на стимулите

Уолстрийт може да е изправен пред необичайно болезнено тримесечие. Професорът по финанси в университета Уортън Джеръми Сийгъл, който е известен със своите позитивни пазарни прогнози, алармира, че способността на пазара да се справи с инфлацията е под въпрос.

„Предстоят ни доста проблеми. Като цяло инфлацията ще бъде по-голям проблем, отколкото Федералния резерв очаква“, коментира Сийгъл пред Си Ен Би Си.

Според него нарастващите стимули крият сериозни рискове.

„Фед ще бъде подложен на натиск да ускори процеса на свиване на стимулите. Не мисля, че пазарът е подготвен за рязко намаляване на подкрепата“, коментира той.

Настоящата позиция на Сийгъл е в разрез с оптимизма, който той изрази в началото на януари. На 4 януари той прогнозира правилно пред Си Ен Би Си, че индексът Dow Jones ще премине прага от 35 хил. пункта през тази година. Той достигна рекордните 35 631,19 пункта на 16 август, като в петък завърши търговията при ниво от 34 326,46 пункта.

Според Сийгъл най-голямата заплаха пред Уолстрийт е преждевременно оттегляне на политиките на лесни пари от Фед заради инфлацията.

„Всички знаем, че голяма част от лекотата на пазара на акции е свързана с ликвидността, която Фед е осигури. Ако тя  бъде премахната по-бързо от очакваното, това ще означава, че повишаването на лихвите ще настъпи по-рано. И двете неща не са положителни за пазар на акции“, отбеляза той.

Сийгъл изразява особено притеснение относно акциите на технологичните компании, като според него индексът Nasdaq може да регистрира остри загуби.

В същото време финансистът е оптимист за представянето на златото и вярва, че то е станало сравнително евтино като хедж срещу инфлацията, тъй като повече използват за тази цел биткойна.

„Помня инфлацията от 70-те години на миналия век. Всички започнаха да купуват злато. В днешния ни дигитален свят обаче те се насочват към биткойн и пренебрегват златото“, коментира той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ