ЕК коригира надолу прогнозата си за българската икономика

ЕК коригира надолу прогнозата си за българската икономика

ЕК коригира надолу прогнозата си за българската икономика

Икономиката на България ще нарасне с 3.7% през тази и с 3.9 на сто през 2023 година, сочи прогнозата на Европейската комисия, огласена днес. В оценката си за ноември ЕК очакваше ръста на БВП на страната да се увеличи с 4.1% през 2022-а и да забави темпа си през 2023 г. до 3.5 на сто. По предварителни данни на Брюксел през 2021 г. България регистрира 4% икономически ръст за 2021 г., което е с 2 процентни пункта повече от ноемврийската прогноза на комисията. Анализаторите считат, че инфлацията у нас през настоящата година ще се ускори до 6.3%, след което ще се забави до 3.9 на сто през 2023 г. Тя рязко се е ускорила след септември 2021 г., тласкана от високите цени на горивата и газа и свързаните с тях ефекти. За да овладее по-нататъшно поскъпване на електричеството и отоплението за домакинствата, на 15 януари парламентът наложи мораториум върху цените на дребно до средата на март 2022 г., припомня Еврокомисията. И добавя, че се обсъждат и нови мерки за крайните потребители. Комисарите очакват  регулираните цени на електроенергията да се увеличат с 15% до средата на 2022 г. и с 20% до средата на 2023 година. Прогнозата им съвпада с оценките на енергийния регулатор и с размера и повишенията на цените във времето.

Данните на Евростат, цитирани от ЕК, сочат, че потребителските цени в България са се повишили с 2.8%. Въпреки това комисията се надява разполагаемият доход на домакинствата да нарасне в реално изражение, въпреки по-високата инфлация. Анализаторите се опасяват, че все пак по-високите цени на енергията и хранителните продукти ще подкопаят покупателната сила на семействата с ниски доходи при отсъствието на допълнителни компенсации. Енергийно интензивното производство също се очаква да бъде изправено пред предизвикателства, за да запази конкурентоспособността си, отбелязва в прогнозата си Евпоейската комисия.

Като основен двигател на растежа Еврокомисията посочва частното потребление на фона на благоприятните условия на трудовия пазар, силното потребителско доверие и стабилния растеж на доходите, подкрепен от увеличаването на пенсиите и трансферите, както и износът на стоки и услуги. Слабо звено са инвестициите, заради високото ниво на несигурност и ограниченията, свързани с пандемията. Същите причини дърпат и туризма надолу.

Прогнозата на БНБ за БВП през 2021 г. е ръст от 3.7%. Икономическият растеж леко ще се забави до 3.6 на сто през настоящата година и ще се увеличи до 4.5% през 2023 г. За сравнение в проектобюджета, който днес се обсъжда на първо четене в пленарна зала, е заложен ръст на БВП до 4.8% през 2022 г., инфлация – 5.6% в началото на годината, и забавяне до 3% - в края и.  

 

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ