Goldman Sachs с прогноза за най-лошия сценарий за борсите заради кризата в Украйна

Goldman Sachs с прогноза за най-лошия сценарий за борсите заради кризата в Украйна

Goldman Sachs с прогноза за най-лошия сценарий за борсите заради кризата в Украйна

Инвеститорите трябва да се подготвят за рязка разпродажба на рискови активи в световен мащаб, ако напрежението между Украйна и Русия продължи да расте и се превърне в пълномащабна криза, предупреждават стратезите от Goldman Sachs, цитирани от YahooFinance.

При сценарии, при който Русия нахлува в Украйна и световните сили отговарят с тежки санкции, американският широкообхватен индекс S&P 500 е изложен на риск от спад с 6,2%, коментира стратегът на Goldman Sachs Доминик Уилсън в нова бележка до клиенти на банка.

Разпродажбите биха били още по-сериозни при технологичният индекс Nasdaq и този на kомпаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000. При най-лошият сценарии те могат да се понижат съответно с  9,6% и 10,2%, смята Уилсън.

Той очаква и значителен спад отвъд океаните, като в Европа STOXX 600 може да падне с 9,3%, в Япония Nikkei 22 може да се понижи с 8,6% а водещия индекс на развиващите се пазари MSCI може да изгуби 7,7% от стойността си.

„Макар че въздействието като цяло изглежда най-голямо върху местните и регионални активи, възможно е тези геополитически рискове също да започват да оказват съществено влияние и върху глобалните активи“, добави Уилсън.

Що се отнася до това кои активи ще се представят относително по-добре при сценарий на пълномащабна криза, Уилсън прогнозира, че цената на златото ще нарасне с 5,4%, а тази на петрола – с 13,4%.

Пазарите в световен мащаб продължават да са под напрежение, чакайки следващата стъпка на руския президент Владимир Путин, като много търговци вече започнаха да се подготвят за потенциална инвазия в Украйна, пренасочвайки средствата си към активи убежища.

Цените на златото нараснаха през 12 от последните 15 сесии, докато акциите на гиганта за безалкохолни напитки Coca-Cola достигнаха рекорден връх през този месец.

Цените на петрола са нараснали с около 9% през февруари на фона на опасенията, че износа на руски петрол може да бъде засегнат.

„Мисля, че най-важно за ситуацията Русия-Украйна е не е толкова нестабилността, която причинява в краткосрочен план, а въздействието върху определени пазари“, каза главният инвестиционен стратег на Charles Schwab Лиз Ан Сондърс. „Ние знаем от миналото, че нарастващите цени на петрола, особено в условията на затихващ растеж, сами по себе си могат да причиняват рецесии. Добавете към това комбинацията от енергийната криза, която вече е обхванала целия свят, и факта, че се насочваме към цикъл на затягане на политиката на Фед. Мисля, че тези фактори вероятно ще повишат страховете от рецесия, ако наистина видим някаква продължителна военно офанзива“, добави тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ