Криптовалутите продължават да поевтиняват. Пазарът изгуби още 130 млрд. долара

Криптовалутите продължават да поевтиняват. Пазарът изгуби още 130 млрд. долара

Около 130 млрд. долара бяха изтрити от пазара на криптовалута през последните 24 часа на фона на продължаващата от няколко дни разпродажба на дигитални активи, предаде Си Ен Би Си.

Към 14:10 часа българско време биткойнът се разменя за 33 770,48 долара, което е спад от 5,29%, докато етерът се търгува за 2 243,88 долара – понижение с 9,98% за последните 24 часа. Биткойнът вече е на 51% под рекордния си връх от ноември, а етерът при етерът разликата е 53%.

Движенията на пазара за криптовалутите вървят ръка за ръка с разпродажбите, наблюдавана при активи с по-висок риск, включително технологични акции, от които инвеститорите се отдръпнаха в очакване на затягането на парична политика от Федералния резерв на САЩ и по-високи лихвени проценти.

„Биткойн и крипто пазара реагират много по-бурно, като се има предвид естеството на класа активи. При текущото настроение и събралата се инерция може да видим тестване на прага от 30 хил. долара“, коментира Виджай Айяр, ръководител на Азиатско-Тихоокеанския регион на крипто борсата Luno в Сингапур.

Проблем пред инвеститорите се оказва и устойчивата висока инфлация. Поддръжниците на биткойн често казват, че дигиталната монета служи за хеджиране срещу инфлацията, но засега тези твърдения не са подкрепени със сериозни доказателства.  Според анализаторите обаче рисковете от по-агресивно затягане на паричната политика на Фед са убили инерцията на биткойна.

Инвеститорите също оценяват и възможността за създаване на по-тежка регулаторна среда, след като миналата седмица Руската централна банка предложи да се забрани използването и „копаенето“ на криптовалути на руска територия.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ