Кристин Лагард: Цените на храните и енергията в еврозоната трябва ще спрат да растат

Кристин Лагард: Цените на храните и енергията в еврозоната трябва ще спрат да растат

Цените на храните и енергията в еврозоната трябва да спрат да се покачват, което трябва да ѝ помогне да избегне комбинацията от стагнация на икономическия растеж и високата инфлация, от която се опасяват икономистите. Това заяви днес председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Инфлацията в Испания достигна 9,8% този месец и се очаква да надхвърли 7% в най-голямата икономика в блока – Германия, поставяйки еврозоната пред ново изпитание.

Лагард заяви, че прогнозите за инфлацията са „гъвкави“, тъй като продължаващата война в Украйна принуди икономистите постоянно да преразглеждат икономическите си прогнози.

Тя очаква цените на енергията и храните, които достигнаха нови върхове след нахлуването на Русия в Украйна, да се стабилизират, макар и на високи нива.

„Знаем, че ще станем свидетели на по-висока инфлация тази година, няма съмнение за това“, каза Лагард. „Виждаме, че някои от онези фактори, които днес подхранват инфлацията, особено при енергията и храните, ще останат високи. Ние обаче не очакваме те да продължат да растат“, коментира тя по време на събитие, организирано от централната банка на Кипър.

Тя призна, че еврозоната е изправена пред по-бавен растеж и по-висока инфлация, но заяви, че регионът на единната валута може да избегне „стагфлация“, която тя определи като „икономическа рецесия на устойчива основа и висока инфлация, която продължава да расте“.

ЕЦБ съкращава размера на програмите си за закупуване на активи на фона на високата инфлация, но за разлика от Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка все още не е предприела мерки за увеличение на лихвите.

Лагард заяви, че промените при лихвите ще се извършват постепенно, за да се управлява несигурността, породена от войната в Украйна. Тя отново каза, че увеличение на лихвите може да има едва след прекратяване на нетните покупки в рамките на програмата APP.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ