Окончателно: Депутатите удължиха действието на Бюджет 2021 до 31 март

Окончателно: Депутатите удължиха действието на Бюджет 2021 до 31 март

Със 117 гласа "за", 13 "против" и 7 "въздържали се" депутатите приеха на второ четене законопроекта за прилагане на действието на бюджета за предходната 2021 г. до 31 март т.г.

С промените се запазва размерът на минималната работна заплата от 650 лв., както и размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Запазва се и размерът на обезщетението по безработица, предава БТА.

Остава и добавката към пенсиите заради пандемията от COVID-19. Записано беше, че добавките няма да подлежат на запор. Това стана факт, след като омбудсманът Диана Ковачева алармира, че е получила сигнали, че възрастни хора са с блокирани средства. С приетите промени се гарантира, че ще се изплати разликата на пенсионерите, които през януари получиха по-малка пенсия плюс добавка в сравнение с декември 2021 г. Доплащането за януари ще се направи заедно с пенсиите за февруари, като пенсионерите ще получат и Covid-добавката от 60 лв. 

Депутатите подкрепиха още и коефициентът за формиране на възнаграждението на личните асистенти да се увеличи от 1,2 на 1,4 от минималната часова работна заплата за съответната година. 

През първите три месеца на тази година министерства и агенции ще могат да поемат ангажименти за плащания и задължения, но не повече от 25% от определения през 2021 г. годишен размер, подкрепиха на второ четене депутатите, предава БНР.

Министерският съвет може да увеличава максималните размери на плащанията за разходи, свързани с мерки за преодоляване на последиците от Covid-19, за компенсация на високите цени на електрическата енергия и природния газ и в изпълнение на приети от Народното събрание инвестиционни проекти. 

Удължаването на действието на стария бюджет се налага заради това, че все още не е приет новият, за 2022 г. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи днес акцентите от Бюджет 2022, който се очаква да бъде внесен в парламента до края на месеца. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ