От ГЕРБ-СДС внасят проект за мораториум върху поемането на нов държавен дълг

От ГЕРБ-СДС внасят проект за мораториум върху поемането на нов държавен дълг

От ГЕРБ-СДС внасят проект за мораториум върху поемането на нов държавен дълг

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС изпълни заръката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и веднага след откриващото заседание на новия парламент обяви, че внася проект за мораториум върху поемането на нов държавен дълг, докато  бъде приет законът за новия бюджет. Според един от вносителите, бившият финансов министър и настоящ депутат Кирил Ананиев фискалният резерв позволява да бъде изпълнен тазгодишият бюджет.  "Убедени сме, че на този етап не трябва да бъде поет нов държавен дълг", каза Ананиев.

Междувременно от финансовото министерство съобщиха, че през декември не се очаква поемане на нов държавен дълг. 

През периода януари-ноември 2021 г. бяха проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), чрез които беше обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 млрд. лв. Това представлява изпълнение от 84,4% от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. лимит от 4,5 млрд. лв. През годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари, уточняват от ведомството. 

В проекта на бюджет за 2022 г. също е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България.

От Министерството на финансите уверяват, че ще спазят сроковете, които са предвидени в Закона за публичните финанси за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание. Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство, уточняват още от МФ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ