Публикуваха имотните декларации на политици и управляващи. Сред най-заможните са министрите Караджов и Събев

Публикуваха имотните декларации на политици и управляващи. Сред най-заможните са министрите Караджов и Събев

Публикуваха имотните декларации на политици и управляващи. Сред най-заможните са министрите Караджов и Събев

Антикорупционната комисия публикува декларациите за имущество и интереси, подадени от лицата, заемащи висши публични длъжности, за периода 18 август - 31 декември 2021 г. Публикувани са встъпителните декларации на народните представители от 47-ото Народно събрание. Сред най-заможните от управляващите се очертават регионалният министър Гроздан Караджов съпругата му, както и транспортният министър Николай Събев. Най-скромна е декларацията на финансовия министър Асен Василев. А министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и жена му имат имоти за над 800 хиляди лева, но нямат кола.  

Президентът Румен Радев е декларирал заплата от 5000 лева, а съпругата му Десислава Радева - 2000 лева спестявания, декларирани и в предходна година. Държавният глава има спестявания от 70 200 лв. Вложенията в инвестиционни и пенсионни фондове възлизат на 5662 лева, а годишната данъчна основа от трудови доходи – Радев е получил 152 573 лева, а съпругата му - 10 476 лева.

При встъпването си в длъжност като премиер Кирил Петков е имал два доларови влога – единият е с 50 хиляди долара, а другият – със 70 хиляди долара. Има и банков депозит с 20 хиляди лева в банка в България. Не е давал заеми, нито ползва кредит. Премиерът е декларирал един апартамент от 83 квадрата в столицата, на който обаче не е собственик, и два семейни автомобила – Lexus за 60 хил. лева и Mini Cooper за 13 500 лв.  

Петков обаче е изцяло собственик на сладкарницата на съпругата си Линда, а е имал и дялове в две фирми – "Скиноа" ООД и "Верита" ООД. Първата фирма се занимава със софтуер, маркетинг и други дейности, регистрирана в квартал "Бъкстон" в столицата. Според Търговския регистър обаче още на 14 май м.г., когато стана служебен финансов министър, Кирил Петков е прехвърлил дела си от 6700 лв. в учредителния капитал на фирмата на един от съдружниците си Мартин Драгулев. Няколко дни по-рано е направил същото и с дела си във фирмата "Верита" ООД, където част от съдружниците му съвпадат с тези от другата фирма.

Освен това през 2021 г. Кирил Петков е бил член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Провиотик" АД, управител на "Майкъл Кирил" ООД, и член на ръководствата на неправителствени организации – сдружение "Да запазим Корал" и на Фондация "Център за икономически стратегии и конкурентоспособност".   

Председателят на Народното събрание Никола Минчев декларира апартамент от 98 кв. метра, придобит през  2018 г. на стойност 272 838 лв. Той има и гараж от 12 кв. метра, придобит през същата година за 23 469 лв. Минчев притежава и два автомобила, купени през 2018 г. на обща стойност 81 856 лв. Банковите му влогове са в България и са за 17 893 лв., както и влог за 294 евро или- 575 лв. Съпругата му Силвия Минчева има сметка от 15 000 лв. 

Бившият премиер Бойко Борисов от своя страна е декларирал, че притежава малко над 184 хил. лв. налични финанси. 

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов и съпругата му Цецка Никофорова притежават апартамент от 298 квадрата в италианската столица Рим, който са закупили през 2021 г. за почти 2 млн. лв. Двамата имат и къща в район "Витоша" с 1101 квадрата разгърната площ, купена през 2010 г. за 190 хил. лв., както и още няколко имота – апартамент в "Лозенец", къща в пазарджишкото село Виноградец, гараж в столичния район "Оборище". Семейството притежава и 5 автомобила, като последният е Mercedes EQC, придобит през 2021 г. срещу 150 хиляди лева.

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев е декларирал апартамент от 54 квадрата в София, закупен през 2016 г. срещу 58 572 лв. Има банков влог от 66060 лв. Няма кола на свое име, нито земеделски земи или заеми. По данни на "24 часа", до 7 май м.г., което е около назначаването му за служебен министър на финансите, Василев е бил едноличен собственик на капитала на „СТВ Консълтинг“ ЕООД и управител на дружеството. На тази дата той е продал собствеността си на Марио Сотиров срещу сума, която не е упомената в протокола. На същата дата той е продал на същия Марио Сотиров и собствеността си във фирмата "Пробитас" ЕООД. 

Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов няма имоти на свое име. За сметка на това съпругата му Яна Сандова е собственик на апартамент в София с размер 98 квадратни метра, и притежава части от още два апартамента с площ 82 и 61 квадрата. Тя има и гараж, мазе и таванско помещение. В декларацията обаче не са посочени цените на придобиване на нито едно от недвижимото имущество.  Двамата съпрузи делят общ лек автомобил – "Форд Фиеста", купен за 2 хил. лв. миналата година. Сандов няма банкови влогове, докато съпругата му има спестени в банка 73 647 лв. 

Сред заможните в изпълнителната власт е министърът на транспорта Николай Събев, който е имал участия в 9 фирми, преди да поеме поста в изпълнителната власт. Повечето от тях са част от куриерския бизнес. Събев е декларирал 24 недвижими имота, сред които няколко апартамента в Созопол, апартамент в Русе, две къщи в София и две къщи в Испания. Николай Събев притежава четири леки автомобила и 13 мотоциклета. На влог държи близо над 9 млн. лева.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова дели със съпруга си Митко Нинов няколко имота – ателие, гараж и апартамент в София. Единият, придобит през 1999 г. за 28 233 лв., е с площ 125 кв. метра. С него върви и гараж 23 квадрата, купен за 4275 лв. Другият апартамент е от 89 квадрата и е купен през 2004 г. за 21 514 лв. В Мизия Нинова притежава и 1/6 от апартамент, а съпругът й има дял от къща, както и от нива, които обаче са придобити по наследство. Двамата имат общ автомобил "Акура МДХ", купен за 15 хил. лв. през 2018 г. Вицепремиерът е декларирала 5 хил. лв. налични средства, а в банка семейството държи 55 хил. лв.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и съпругата му Виолета притежават имоти за 801 888 лв., но нямат кола, става ясно от имуществената декларация. Семейството притежава дялове от 6 апартамента във Варна. Най-големият от тях е разделен между съпрузите и е с големина 125 кв. метра, придобит за близо 190 хил. лв. през 2013 г. Пет от тях са собственост единствено на съпругата на Даниел Лорер Виолета. Четири са придобити чрез дарение, а петият е купен за 29 хил. лв. през 2001 г. Семейството има и 2/6 от магазин в морската столица. 

В София пък двамата имат по 3/8 от апартамент с големина 73 кв. метра, но отново придобит чрез дарение. Семейство Лорер притежава и две вили във Варна - едната е придобита на стойност 58 000 лв. и е с големина 916 кв. метра, а втората - за 58 674 лв. и е с площ 729 кв. метра. Семейството има три права на строеж във Варна, най-голямото от които е 130 кв. м., но отново имат само 1/6 от него. Притежават и по 1/6 от два парцела в Кранево - единият е 10 хил. квадрата, а другият - 15 хил. В София съпрузите имат и два предварителни договора за покупко-продажба. Отделно от това, семейство Лорер са собственици на дялове от три ниви в Бистрица край София и във Варвара край Царево с обща площ 9 декара. 

В банка семейството държи общо 41 901 в левове, както и 112 279 евро в Белгия и Лихтенщайн. Лорер има и ценни книжа на стойност 19074 лв., както и държи 0,5% от инвестиционния фонд Brightcap Venture Cooperatief, основан от него, и 51% във фирмата "Лоза БГ". Даниел и Виолета Лорер не са декларирали нито едно превозно средство, както и никакви налични парични средства. 

Туристическият министър Христо Проданов живее в жилище от 98 квадрата, което съпругата му Борислава Проданова е придобила още през 1977 г., т.е. две години след раждането си. Проданов е декларирал лека кола "Шкода Октавия", както и влогове за около 130 хиляди лева. Съпругата му има и 50% участие във фирмата "Теоли" ООД, която според Търговския регистър е с предмет на дейност изграждане и поддържане на басейни и спа центрове. Самият Проданов е бил съдружник в нея до 2012 г., но е продал дела си на Николай Нинов. Последният публикуван финансов отчет на дружеството е от 2016 г., но от него излиза, че фирмата не е имала дейност, тъй като отчита 0 лева приходи. 

Енергийният министър Александър Николов при встъпването си в длъжност е обявил собственост на идеални части от пет апартамента в София, четири от които придобити в периода 2016-2019 г. и един от 1993 г. Декларирал е и къща с двор в Симитли, придобита през 2019 г., но без да посочва цена за придобивката, както и гараж в столицата, негова собственост от 2019 г. Към януари 2021 г. се е освободил от единия имот и е обявил четири апартамента в София. 

Миналата година е декларирал че изплаща два ипотечни кредита съответно за 95 014 лв. и 90 774 лв. Енергийният министър кара "Ауди" от 2019 г., придобито за 25 000 лв. Към януари депозитът му е 33 000 лв., обявил е заем от местни лица в размер на 330 000 лв. и ипотечен кредит за 88 155 лв. Към днешна дата има дялове от капитала на две дружества - "Булсан груп" и "Сити Кепитъл".

Земеделският министър Иван Иванов е декларирал около 230 хиляди лева налични средства и банкови влогове, две коли – "Мазда" и "Тойота", както и имоти в Шумен и столицата. В повечето от тях обаче притежава само определени идеални части. Жилището му в столицата, придобито през 2016 г. срещу близо 140 хиляди лева, е с 91 квадрата площ и е общо притежание на него и на съпругата му Свилена.

Той е посочил че е и съдружник в "Проджект инженеринг" ООД, но фирмата според Търговския регистър е в ликвидация от началото на 2021 г., съобщава "24 часа". В нея делът на Иванов е много малък и е придобит по наследство през 2019 г. от починалия му баща. Иванов обаче е декларирал, че все още е член на управителния съвет на едно от най-големите ловни стопанства в страната - "Паламара", което е част от Североизточното държавно предприятие и е една от големите и престижни ловни резиденции в България. 

Министърът на културата Атанас Атанасов не е декларирал нищо освен два влога в британски лири на стойност близо 106 хил. лв. 

Спортният министър Радостин Василев е обявил в имотната си декларация апартамент в София от 110 квадрата. Той е закупен за 144 731 лв. през 2011 г. В брой Василев има 150 хил. лв. и още 26 хил. евро, не са декларирани банкови влогове.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов декларира малък апартамент от 69 квадрата в столицата, два леки автомобила "Хонда", придобити през 10 години – първият през 2008 , а вторият през 2018 г., както  и 100 хиляди лева парични средства. В края на годината той все още се е водил за притежател на 50% от регистрираното в Холандия дружество "LogSentinel" B.V., което е било изцяло негово преди десетина години, но в което делът му прогресивно намалява оттогава, личи от Търговския регистър. 

Бившата шефка на НАП Галя Димитрова си е тръгнала от поста с банков кредит за 21 376 лв. и три кредитни карти с лимити съответно 4800, 10 000 и 1915 лв.

Сегашният директор на Приходната агенция Румен Спецов не притежава нищо, освен парцел в с. Камен Бряг, който дели с половинката си Плама Спецова. Придобили са го през 2017 г. срещу 16 770 лв. всеки от тях. 

Управителят на БНБ Димитър Радев има влогове и акции. Той държи на депозит 704 608 лв., 259 173 евро, 162 886 долара и още 17037 долара. Съпругата му Маргарита Радева има три - 22 516 лева, 153 186 долара и още един в долари за 3010 лв. Двамата имат и разнообразни пакети акции за над 100 000 лв, а съпругата има дялове в одиторска фирма. 

Директорът на Митниците Павел Тонев има влог за 4000 лв., а съпругата му Ваня Тонева е с депозит от 10 000 лв. Тонев е обявил и кредитна карта с лимит от 7000 лв., а половинката му с малко по-голям лимит - 8000 лв. При встъпването в длъжност Тонев е обявил участие в две консултантски компании- "АТН - ЕВропа" и "Т2 Консулт", а съпругата му има търговско дружество "Сарбул 2016". 

За разглеждания период общо 182 задължени не са подали в срок декларациите си. Според закона, лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. В случаите на неподаване на декларация, когато се установи, че няма обективна причина за това, след решение на Комисията се образува и проверка за установяване на незаконно придобито имущество. За 2021 г. общият брой на хората, подали декларации, е 12 430. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ