Рано е да се говори за края на мечия пазар

Рано е да се говори за края на мечия пазар

Рано е да се говори за края на мечия пазар

Търговията на фондовите борси показва, че мечият пазар още не е достигнал дъното си. Това смятат анализатори от Longview Economics, цитирани от Си Ен Би Си.

Под мечи пазар се разбира спад на цените на акциите на борсите от поне 20% спрямо последната им върхова стойност. Внезапните резки загуби на пазарите в началото до средата на март, предизвикани от бързото разпространение на коронавируса по света, потопиха световните борси в мечата територия.

През последните дни пазарите следват възходяща тенденция, подкрепени от безпрецедентните пакети от фискални и парични стимули за икономиката, приети от централните банки и правителствата на множество страни по света. Пазарите дори пренебрегнаха рекордният ръст на безработицата в САЩ до равнище от 14,7%, което е най-високото ниво от Втората световна война насам. Това предполага, че инвеститорите започват да виждат сигнали за V-образно възстановяване (рязък спад, последван от рязък ръст).

Икономисти от Longview обаче смятат, че тези очаквания са твърде оптимистични. Те смятат, че предизвиканият от пандемията шок върху производството ще еволюира в сътресение при търсенето.

Облекчение, но не и бичи пазар

От Longview твърдят, че спреда на корпоративните облигации с висока доходност сигнализира края на цикличните мечи пазари откакто започва да бъде измерван през 1997 г.

При пазара на облигации, спредът представлява разликата между доходността по корпоративните облигации и тази по държавните облигации. Иначе казано, ако доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа е например 2%, а тази на Microsoft със същия матуритет е 5%, то кредитния спред е 3%, или 300 процентни пункта.

„В този случаи кредитните спредове не дават сигнал за край на мечия пазар. През последните 6-7 седмици S&P 500 е напреднал с 34% от най-ниските си дневни стойности. Кредитните спредове обаче не са се изменили много (Затягане от 19,4 процентни пункта до 17,6 процентни пункта. Тези резултати са характерни за облекчителни ралита в рамките на мечи пазар“.

Когато мечият пазар е към своя край, кредитните спредове се свиват по-агресивно, казват от Longview. В рамките на 7 седмици от края на мечия пазар  след започналата през 2008 г. световната финансова криза, спредовете се свиха с повече от 10 процентни пункта.

„Тези резултати съответстват на ниската доходност по 10-годишните американски държавни ценни книжа“, добавят от Longview.

Според икономистите това означава, че все още предстоят фалити и че предприетите до момента мерки не са достатъчни, за да сложат край на мечия пазар. По думите им няма изгледи да е сложено началото на V-образно възстановяване.

Намаляването на стимулите носи риск

Подобно мнение споделя и Ерик Лонерган, макро хедж фонд мениджър за M&G Investments, който заяви пред Си Ен Би Си, че потенциалното отпускане на мерките за стимулиране на икономиката крие голям риск за нейното възстановяване.

„Действителността е такава, че ще имаме нужда от още стимули, дори след като бъдат премахнати ограниченията върху икономическата активност. Страхувам се, че някои смятат, че след като отблокираме икономиката може да спрем стимулите“, казва Лонерган.

По неговите думи икономите няма да заработят на 100% от своя капацитет още доста време и в най-добрия случай ще възстановят работата си на 90-95%, което от историческа гледна точка продължава да представлява тежка рецесия.

„Ако погледнете представянето на американските банки, които вероятно са цикличен индикатор, или 10-годишните облигации, през последните 5 седмици, ще видите, че ситуацията не се е изменила много“, казва още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ