Раят за копачите на биткойн започва да губи своя блясък

Раят за копачите на биткойн започва да губи своя блясък

Казахстан може да изгуби репутацията си на убежище за копачи на биткойн, смятат големи „миньори“, които се подготвят да напуснат глобалния крипто център след спирането на интернета в страната, което засили опасенията от затягане на регулацията на пазара.

Достъпът до интернет в страната бе прекъснат по време на мащабните протести в страната, предизвикани от поскъпването на пропан-бутана. Централноазиатската държава е вторият най-голям център за копаене на биткойн в света, като спирането на достъпа до световната мрежа доведе до спад от 13% на глобалната изчислителна мощност, използвана за добива на най-популярната криптовалута.

Алан Дорджиев, президентът на Национална асоциация на индустрията за блокчейн и центрове за данни, която отговаря за 80% от легалните компании за копаене на криптовалути в страната, заяви, че повечето миньори вече са онлайн. Подновяването на операциите обаче не успокоява притесненията на всички участници на пазара, като някои вече мислят за преместване.

Винсънт Лиу, който наскоро се е преместил от Китай в Казахстан, за да се възползва от евтината енергия в страната, заяви пред Ройтерс, че променящата се среда го е накарала да потърси варианти за пренасяне на неговия бизнес в Северна Америка или Русия.

„Преди две или три години наричахме Казахстан рай за минната индустрия заради стабилната политическа среда и електропреносна система“, каза Лиу.„Сега преоценяваме ситуацията… Предполагам, че ще запазим част от хешрейта в Казахстан и ще преместим друга част в различни страни“, добави той.

Биткойн и други криптовалути се „копаят“ чрез решаването на сложни математически уравнения от мощни компютри. Процесът изисква много електроенергия, която в повечето случаи се произвежда от изкопаеми горива.

Миналата година Казахстан се превърна във втория най-голям център за копаене на биткойн в света след Съединените щати, привличайки много копачи и бизнеси от бившия световен лидер Китай, след като властите в страната затегнаха регулациите срещу криптовалутите.

През август м.г. Казахстан отговаряше за 18% от глобалния хешрейта - термин, с който се обозначава общата комбинирана изчислителна мощност, използвана за добив и обработка на криптовалутата.

Въпреки последните проблеми в страната тя продължава да е привлекателна локация за "копачите" заради ниските данъци, разходи за труд и цени на енергията.