Рей Далио: САЩ могат да се превърнат в негостоприемно място за капиталистите

Рей Далио: САЩ могат да се превърнат в негостоприемно място за капиталистите

Рей Далио: САЩ могат да се превърнат в негостоприемно място за капиталистите

Икономиката на инвестирането в облигации, а и в повечето финансови активи, стана нещо глупаво. Това написа в публикация в LinkedIn Рей Далио, инвеститор и основател на най-големият хедж фонд в света - Bridgewater Associates, цитиран от Блумбърг.

Далио е известен със своята неприязън по отношение на държането на пари в брой на фона на нарастващото печатане и инфлация. Днес обаче милиардерът изразява мнението, че облигациите, а и всеки друг актив, деноминиран в щатски долар, могат да бъдат лош залог.

„Вместо да получавате възвращаемост, която е по-ниска от инфлацията, защо да не купувате каквито и да е било неща, които са равни на инфлацията или над нея?“, коментира той.

Дали смята, че сега е добро време да се вземат пари на заем, с които да се купуват не-дългови инвестиционни активи с висока възвращаемост, тъй като новата парадигма на пазарите може да бъде характеризирана от „шокиращи“ увеличения на данъците и забрани за движението на капитал.

На фона на нарастващия държавен дълг и „класическата балонна динамика“ сред множество различни класове активи Далио препоръчва „добре диверсифициран“ портфейл от не-дългови и не деноминирани в долари активи.

„Вярвам, че активите в развитите страни с резервна валута ще се представят по-лошо в сравнение с азиатските (включително китайските) развиващи се пазари“, каза той, като добави, че притежанията на китайски облигации от международни инвеститори нарастват бързо.

„Също така вярвам, че парите в брой ще продължават да бъдат боклук (т.е да имат възвращаемост, която е значително по-ниска от инфлацията). Съветът ми е да вземате пазари на заем, вместо да ги държите като актив и да купувате не-дългови инвестиционни активи, които имат по-голяма възвращаемост.“, отбелязва отново той.

По думите му в пазарите и икономиката има инжектирани толкова много пари, че в момента пазарите са като казино, в което хората си играят с измислени суми.

„Ако историята и логиката могат да ни бъдат ориентир, когато хората, които определят политиката, не разполагат с достатъчно пари, те увеличават данъците. Те не харесат капиталовите движения извън дълговите активи към други активи за съхранение на богатството, както и на други данъчни територии. Това означава, че те биха могли да наложат забрани за движението на капитал към други активи (злато, биткойн и тн.) и други локации. Тези данъчни изменения могат да бъдат по-шокиращи от очакваното“, коментира Далио.

„Съединените щати може да започнат да се възприемат като място, което е негостоприемно за капитализма и капиталистите“, добави той.

Далио съветва да бъдат наблюдавани действията на централните банки – дали те увеличават покупките си на облигации, когато дългосрочните лихвени проценти растат и когато пазарите са силни, защото това би означава, че те имат проблем с търсенето и предлагането.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ